Hoti bez komentara o održavanju izbora zakazanih za 21. jun

Još uvek nema zvanične potvrde da li će parlamentarni izbori koje je raspisao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, biti održani i na teritoriji Kosova. I dok iz Republičke izborne komisije Srbije najavljuju da će na Kosovu biti 90 biračkih mesta, a OEBS samo to da je u komunikaciji sa Beogradom i Prištinom, novi kosovski premijer, Avdulah Hoti, odbija da govori na ovu temu.

Kosovski premijer Avdulah Hoti sastao se juče se sa šefom Misije OEBS-a na Kosovu, Janom Bratuom.

Prema Hotijevim navodima, Bratu je naglasio spremnost OEBS-a za saradnju, međutim, ne i detalje u vezi sa mogućnošću održavanja izbora zakazanih za 21. jun, prenosi Koha.

Prištinska KTV obratila se kancelariji kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, povodom održavanja izbora u srpskim sredinama na Kosovu.

„Za sada nećemo iznositi stav po ovom pitanju“, navodi se u kratkom odgovoru, prenosi Koha.

Za razliku od Hotija, bivši kosovski premijera, Aljbin Kurti, imao je jasan stav podovom održavanja izbora koje raspisuje Beograd na teritoriji Kosova – nazvavši ih neustavnim.

O mogućnosti održavanja srpskih izbora na Kosovu, Koha je zatražila odgovor od Vlade Srbije i Republičke izborne komisije Srbije. Međutim, odgovora nije bilo, prenosi ovaj medij.

Godinama unazad srpski izbori se u srpskim sredinama na Kosovu sprovode u saradnji sa Organizacijom za saradnju i bezbednost u Evropi (OEBS).

U kratkom razgovoru za KoSSev, doskorašnji portparol OEBS-a na Kosovu, Senad Šabović, nedavno je potvrdio da se komunikacija u vezi sa održavanjem izbora koji su najavljeni za 21. jun odvija dvosmerno – sa srpskim vlastima i sa kosovskim, ali da još uvek nema ishoda tih razgovora koji se odvijaju posredno preko OEBS-a.

Sa druge strane Republička izborna komisija Srbije (RIK), na sednici u nedelju, odlučila je da na predstojećim izborima bude otvoreno 8.386 biračkih mesta, od kojih će na Kosovu biti 90 biračkih mesta, a 43 u inostranstvu.

Šabović je takođe prethodno za KoSSev poručio da je standardni broj biračkih mesta na Kosovu 90, u oko 20 mesta.

Osim parlamentarnih izbora koje je raspisao predsednik Srbije, u Severnoj Mitrovici se očekuje održavanje i lokalnih izbora za gradonačelnika, pri kosovskom sistemu, a nakon što je dugogodišnji gradonačelnik, Goran Rakić, izabran za zamenika premijera i ministra lokalne samouprave

Hoti predložio Rakića za zamenika premijera; SL dva ministarstva

Iako zvanične potvrde o održavanju junskih izbora na teritoriji Kosova još uvek nema, od juče se u Severnoj Mitrovici, na više mesta u gradu, već mogu videti bilbordi liste predsednika Srbije – „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“.

Na ovoj listi nalaze se, tri od ukupno sedam kandidata sa prebivalištem na teritoriji Kosova koji će se nadmetati na junskim izborima za narodne poslanike. Više o tome ovde.

Pročitajte još:

RIK: Na izborima 90 biračkih mesta na Kosovu; OEBS: Informaciju smo dobili iz medija

RIK proglasio još dve liste; Do sada 7 kandidata sa prebivalištem na Kosovu

Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanjiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.