RIK: Na izborima 90 biračkih mesta na Kosovu; OEBS: Informaciju smo dobili iz medija

Republička izborna komisija Srbije (RIK) odlučila je na sednici u nedelju da na predstojećim izborima zakazanim za 21. jun bude otvoreno 8.386 biračkih mesta, od kojih će 90 biti na Kosovu, a 43 u inostranstvu, prenosi N1. Iz OEBS-a na Kosovu sa druge strane, navode da još uvek nemaju potvrdu da će izbori biti organizovani, ali i da su u dvostranoj komunikaciji – sa Prištinom i Beogradom.

U opštinama i gradovima centralne Srbije utvrđena je 8.224 biračka mesta, od kojih je 1.196 u Beogradu, Autonomnoj pokrajini Vojvodini 1.781, a 29 u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija.

Rešenjem koje je usvojio RIK, 107 biračkih mesta namenjeno je za građane koji su na službi u Vojsci Srbije.

Kako prenosi N1, najveći deo rasprave bio je posvećen prigovorima pojedinih članova RIK-a, koji su negodovali što su se jednim rešenjem određivala mesta za glasanje u inostranstvu i na Kosovu, s obzirom na to da je više njih smatralo da bi „građani mogli da budu dovedeni u zabunu“ da je Kosovo inostranstvo.

U kratkom razgovoru za KoSSev, portparol OEBS-a na Kosovu, Senad Šabović, potvrdio je da se komunikacija u vezi sa održavanjem izbora koji su najavljeni za 21. jun odvija dvosmerno – sa srpskim vlastima i sa kosovskim, ali da još uvek nema ishoda tih razgovora koji se odvijaju posredno preko OEBS-a.

Tako ni iz OEBS-a još uvek nema potvrde da će izbori biti organizovani, ali, Šabović podseća da je OEBS spreman da svoj mandat obavi u skladu sa rezultatom eventualnog dogovora. Potvrdio je da je standardni broj biračkih mesta na Kosovu 90 u oko 20 mesta, iako ovu informaciju još uvek nisu dobili zvanično iz Beograda, već su ovu informaciju dobili iz medija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.