RIK proglasio još dve liste; Do sada 7 kandidata sa prebivalištem na Kosovu

Za našu decu
Foto: KoSSev

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je na noćašnjoj sednici još dve liste i odbila proglašenje još dve. Time je trenutan broj proglašenih lista za predstojeće parlamentarne izbore zakazane za 21. jun, 20.

Na dvema sednicama održanim 9. juna posle ponoći, članovi RIK-a su doneli rešenje kojim se odbija proglašenje Izborne liste Socijalizam jedini izlaz –  NKPJ – SKOJ, Aleksandar Banjanac – Aleksandar Đenić, koju je 5. juna 2020. godine, podnela Grupa građana Socijalizam jedini izlaz –  NKPJ – SKOJ. Odbijeno je i proglašenje Izborne liste POKRET LEVIJATAN – ŽIVIM ZA SRBIJU, koju je 5. juna 2020. godine, podnela Grupa građana POKRET LEVIJATAN – ŽIVIM ZA SRBIJU.

S druge strane, doneto je rešenje o proglašenju Izborne liste RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ, koju je 5. juna 2020. godine podnela Ruska stranka i Izborne lista Čedomir Jovanović – KOALICIJA ZA MIR (Liberalno demokratska partija, TOLERANCIJA Srbije, BOŠNjAČKA GRAĐANSKA STRANKA – BOŠNJAČKA GRAĐANSKA STRANKA, STRANKA CRNOGORACA, Vlaška narodna stranka – Partia neamului rumânesc, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, UDRUŽENjE JUGOSLOVENA U SRBIJI, AMARO – Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana „Rumuni Homolja“, Skaska), koju je 5. juna 2020. godine podnela KOALICIJA ZA MIR.

Listu RUSKA STRANKA podržalo je 10.163 građana, a listu KOALICIJ ZA MIR 11.152 građana. Obema listama odbijen je zahtev da budu prepoznate kao koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

Sa prebivalištem na Kosovu samo 7 kandidata za narodne poslanike

Kada su kandidati za Narodne poslanike sa prebivalištem na teritoriji KiM u pitanju, najviše ih je na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU, tri kandidata:

  • Ljubomir Marić, Kosovska Mitrovica (52)
  • Danijela Vujičić, Kosovska Mitrovica (54)
  • Milan Savić, Kosovska Mitrovica (68)

Na listi IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ jedan kandidat:

  • Zvonimir Stević, Priština (31)

Na listi Dr VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA

  • Dobrosav Dobrić, Zvečan (26)
  • Ivana Stojanović, Priština (229)

Na listi ZA KRALjEVINU SRBIJU (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) – Žika Gojković, jedan kandidat:

  • Mirko Glibo, Zubin Potok (61)

Na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU nalazi se i Milena Popović, dok je na listi SERGEJ TRIFUNOVIĆ – POKRET SLOBODNIH GRAĐANA Petar Miletić, međutim oba ova kandidata imaju prebivalište u Beogradu.

RIK je na sednici u nedelju odlučio da na predstojećim izborima bude otvoreno 8.386 biračkih mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine. Odlukom RIK-a na Kosovu će biti 90 biračkih mesta, a 43 u inostranstvu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.