Dačić tvrdi: Priština bi bez mentora prihvatila podelu Kosova

"Kada bismo otvoreno razgovarali o podeli Kosova bez mentora, Priština bi pošla od svojih interesa i prihvatila taj predlog" – tvrdi srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Ipak, velike sile kada se pomene razgraničenje i podela računaju da će doći do masovnih preseljenja stanovništva, jer ne uzimaju u obzir da je etničko stanje na terenu već u skladu sa samim predlogom podele, kaže on i dodaje da predlog podele Kosova ne žele da razmatraju, jer misle da su pitanje Kosova zatvorili 2008. godine time što su priznali nezavisnost.

Sam Dačić je ideju podele i razgraničenja  i ranije pominjao.

Iako je 2010. tvrdio da podela Kosova u ovom trenutku nije prihvatljivo rešenje ni za koga i ocenio da je o tome možda ranije trebalo razgovarati, potom 2012. i 2014. je tvrdio da bi podela Kosova bilo jedno od boljih rešenja i da bi to bilo u interesu i Srba i Albanaca i da je podela jedino pravo rešenje. Prošle godine je, međutim, tvrdio da je razgraničenje na „srpsko i albansko“, a ne podela Kosova – bolje rešenje. Tada je naveo i da je to njegov lični stav, a ne državni predlog.

Etničko razgraničenje i to na Kosovu i Metohiji više puta je takođe pominjao i srpski ministar vojni Aleksandar Vulin.

Upravo je pitanje podele tokom februara i marta u više navrata pominjano, kako u srpskoj, tako i u kosovskoj javnosti.

Kosovski mediji su tokom februara intenzivno izveštavali o navodnim tajnim razgovorima o "podeli" i "razmeni teritorija", odnosno "etničkom razgraničenju" i to između, navodno najviših srpskih i kosovskih predstavnika, uz umešanost albanskog predsednika Edija Rame, kao i grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa.

Tači se nakon serije napisa, potom, javno distancirao od ideje o podeli, navodeći i da je podela nemoguća. 

U srpskoj javnosti je potom lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, u više navrata tvrdio da je Predsednik Srbije nudio Tačiju razmenu teritorija, odnosno Sever Kosova za jug Srbije.

Sam Vučić je te navode demantovao.

Dačić, upitan da li su tačni navodi Vuka Jeremića da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio jug Srbije za sever Kosova, kaže da „nikakvih razgovora o pokušaju trajnog rešenja Kosova nije bilo“.

Bilo je raznih razgovora, u raznim metropolama, razmena mišljenja, ali nije bilo nikakvih zvaničnih. Ne znam gde je neko mogao da nudi tako nešto, rekao je Dačić Blicu.

Govoreći o aktivnostima koje očekuje po pitanju Kosova, Dačić je rekao da sledeće nedelje u Beograd dolaze šefovi diplomatija Grčke i Francuske Dimitris Kocijas i Žan Iv le Drian i da predstoje važni razgovori.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.