Harčenko: Pokušaj okrivljavanja Beograda za neuspeh dijaloga

Aleksandar Harčenko
FOTO: Harčenko

U zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte unapred se stvaraju preduslovi da se Beograd još jednom okrivi za neuspeh dijaloga sa Prištinom, istakao je ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko.

On je naveo na “Tviteru” da je odgovornost na Prištini.

„Obnoviti dijalog je moguće samo energičnim radom sa Prištinom i vršenjem pritiska na Prištinu u cilju da se ukinu takse i da se ne dopuste akcije uz promenu snage“, istakao je Bocan-Harčenko dodajući da ne postoji veza između obnavljanja dijaloga i povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Po njegovim rečima, zemlje Kvinte ponovo ignorišu vojnu neutralnost Srbije.

U zajedničkoj izjavi ove grupacije se ističe da su Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država ujedinjene u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno-obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu.

Vlade pet zemalja su navele da je „posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih“ i da se „kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije“.

RSE

Povezani članci:

Dačić ambasadorima Srbije naložio pojačane aktivnosti zbog Kosova

Kvinta: Srbija i Kosovo što pre da obnove dijalog i uklone prepreke, status quo neodrživ

Đurić o saopštenju Kvinte: Stvaranje veštačke uravnilovke između Kosova i SrbijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.