Haradinaj Veseljiju: Nejedinstvenim stavom o taksama slabimo Kosovo

Nedostatak zajedništva po pitanju stava o taksama ohrabruje Srbiju i slabi Kosovo, rekao je danas kosovski premijer Ramuš Haradinaj komentarišući navode predsedavajućeg kosovske skupštine, Kadrija Veseljija o tome da Kosovo treba reći „Da“ EU i SAD i suspendovati odluku o taksama.

„To je razlika između mene i Haradinaja koji mora da razume tu razliku. Kada govorimo o Srbiji, možete uvesti i taksu od 1000%, ali kada govorimo o SAD i EU, moramo biti pragmatičniji, moramo biti mudriji… Zato sam i rekao Srbija može da plaća taksu i od 1000%, ali sa EU i SAD moramo da pokažemo da smo tolerantni. Zato sam predložio suspenziju, ali ona ne mora da bude večna,“ rekao je Kadri Veselji u intervjuu za Glas Amerike.

Ovo nije prvi put da predsedavajući kosovske skupštine daje sličan predlog, još februara ove godine je predlagao da se takse ukinu na 120 dana kojim su bili predviđeni uslovi za suspenziju taksi ali i mogućnost vraćanja na snagu ove odluke i uvođenje punog reciprociteta sa Srbijom i BiH.

Tada, kao ni sada, kosovski premijer i Veseljijev koalicioni partner, Ramuš Haradinaj, se nije složio sa ovakvim predlogom. Sve koji ističu drugačiji politički stav prema taksama optužuje da su „povećali razlike u stavovima između Kosova i Amerike prema taksama na proizvode iz Srbije i BiH“, prenosi Koha.

„Mislim da imaju vrlo pogrešan pristup Veselji i Tači i ovi koji su u ovoj meri oslabili Kosovo tako da Srbija danas određuje uslove da se dođe za pregovarački sto. Ko je Kosovo doveo u današnje stanje, doveo ga je onaj ko je upravljao zemljom. Ovi ljudi su do danas vodili zemlju, sada je nova situacija, došle su nove logike koje ja predstavljam, u ovom slučaju – što ne prihvatam da mi Srbija postavlja uslove da sednem i pregovaram. Istovremeno, ne dajem tržište državi koja me negira i ugrožava. Ovo je jedna suštinska razlika u pristupu. Ako to želimo da objasnimo drugačije – kako da pričamo sa Amerikom, uistinu mi pričamo sa Amerikom, ali kao sa porodicom, međutim i porodici treba reći gde te boli“, rekao je Haradinaj, prenosi Koha.

Kosovski premijer neslaganje sa njegovim stavom doživljava i kao uvredu.

„Bilo mi je veoma teško da održim ovaj politički pravac u ovo vreme, upravo zbog ovih uvreda sam se nekoliko puta žalio, zato što nismo bili jedinstveni. Nažalost, ovo posle ohrabruje Srbiju i Srbija ne popušta kad polovina sa naše strane kaže da ćemo ukinuti takse. Zašto da dođe Srbija na razgovor u sklopu dijaloga? Taksa je postojan argument, ne damo tržište onome ko negira našu egzistenciju. Nigde na svetu tako nešto ne postoji“, rekao je šef kosovske vlade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.