Veselji: Srbija može da plaća taksu i od 1000%, ali sa EU i SAD moramo da pokažemo da smo tolerantni

Veselji
FOTO: VOA/Printscreen

Predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom da Kosovo treba da suspenduje takse jer način komunikacije Kosova sa Srbijom ne može biti isti kao način komunikacija sa SAD i EU. „Kada razgovaramo sa SAD i EU moramo da budemo mudriji, da pokažemo da smo tolerantni“.

Veselji navodi da je za njega rešenje za trenutnu krizu u dijalogu „priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države od strane Srbije“. Dodaje da Kosovo želi da „otvori novu eru, eru komunikacije i saradnje“.

„Srbija dobro zna da je izgubila Kosovo. Srbija ima tendenciju da manipuliše i stvara situacije iz kojih bi izvukla korist za sebe“, ocenjuje predsednik kosovske skupštine.

Ipak, iako Srbija, kako Veselji tvrdi, zna da je izgubila Kosovo, potrebna joj je pomoć kosovskog rukovodstva i međunarodne zajednice „da prihvati realnost na terenu“.

Veselji očekuje priznanje, ali na pitanje o odgovornosti Kosova za blokiranje dijaloga zbog uvedenih taksi na srpske proizvode, objašnjava da su takse „bolna priča ponašanja Srbije prema Kosovu“.

Tvrdi da Srbija dve decenije ne priznaje kosovske proizvode i da primorava „stotine hiljada građana Kosova“ da čekaju na graničnim prelazima.

„Imate sva ta ponašanja koja su destruktivna. Mi smo uveli takse kao odgovor na destruktivne politike Srbije, ali ne želimo da takse budu korišćene i kao model komunikacije sa EU i SAD. Zato sam ja predložio da kažemo Da Americi i EU“, navodi Veselji. Kako kasnije objašnjava, njegov stav i glavni razlog zašto se razlikuje od svog koalicionog partnera, Ramuša Haradinaja u stavu prema taksama je, da „način komunikacije sa Srbijom nikada ne sme biti isti kao način komunikacije sa SAD i EU“.

„To je razlika između mene i Haradinaja koji mora da razume tu razliku. Kada govorimo o Srbiji, možete uvesti i taksu od 1000%, ali kada govorimo o SAD i EU, moramo biti pragmatičniji, moramo biti mudriji… Zato sam i rekao Srbija može da plaća taksu i od 1000%, ali sa EU i SAD moramo da pokažemo da smo tolerantni. Zato sam predložio suspenziju, ali ona ne mora da bude večna,“ kaže Veselji za Glas Amerike.

Ipak, smatra i da je nepravedno to što po pitanju taksi EU i SAD stavljaju „jednostran pritisak“ na Kosovo. Ipak, postoji „delimično razumevanje“ američke administracije za postupke Kosova.

Na pitanje o ideji promene granica, Veselji navodi da kada Vučić izjavi da neće priznati Kosovo u postojećim granicama, on to čini „zbog unutrašnjih potreba“. Kada god se sedne za pregovarački sto, poručuje da „neće biti sporazuma koji narušava suverenitet i teritorijalni integritet“.

„Kosovo je završeno pitanje. Za onoliko koliko nam treba da sednemo za pregovarački sto. Ja sam čuo i mog premijera koji je govorio da se sedne za pregovarački sto. Mi ćemo sesti kad god nam Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija kažu da sednemo za pregovarački sto sa Srbijom,“ rekao je Veselji.

Iako upitan i o izjavama svog stranačkog kolege i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o pripajanju „Preševske doline“ Kosovu, te izjave o promeni granica nije komentarisao.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.