Haradinaj: Velika vest, Trepča registrovana u skladu sa zakonima Kosova

Trepča
Foto: Ramuš Haradinaj, Fejsbuk profil

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, saopštio je danas da je Trepča, nakon izglasavanja statuta u Skupštini Kosova, registrovana kao akcionarsko društvo u skladu sa kosovskim zakonima.

„Dragi građani i rudari, konačno velika vest. Gigant Trepča, nakon skupštinskog izglasavanja statuta, registrovana je kao kompanija na osnovu zakona Kosova“, objavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

Statutom i Zakonom o „Trepči“ iz 2016, predviđeno je da ovaj kombinat postane akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica, nakon koje će kosovska vlada biti vlasnik 80 odsto akcija, dok će vlasnici 20 odsto akcija biti radnici.

„Rudari više nisu samo radnici, već su i vlasnici Trepče. 20 procenata opštih akcija Trepče pripadaju rudarima – Albancima, ali i Srbima na Severu. Pozivam rudare iz srpske zajednice na Kosovu da ostvare zakonsko pravo i da ne podležu uticaju Beograda u vezi sa njihovim statusom akcionara“, izjavio je Haradinaj prilikom najave registracije Trepče.

Najave registracije ovog kombinata izazvale su veliko protivljenje srpskih zvaničnika i predstavnika Trepče na Severu. Generalni direktor Trepče, Jovan Dimkić rekao je da Trepča Sever ne želi i ujedno neće primenjivati zakonska rešenja Prištine.

Predsednik Srbije se takođe oglasio istog dana, rekavši da Priština želi da blokira račun Trepče, kako ne bi postojala dva računa i na taj način dovede do uništenja ovog kombinata „od Severne Mitrovice do Leposavića, što bi značilo da 2.400 ljudi direktno ostane bez posla.“

U međuvremenu se oglasila i Jedinstvena organizacija sindikata (JOS) „Trepča“ i poručila da će braniti svoju imovinu, kao i da imaju obavezu i odgovornost da brane interese radnika, njihovih porodica.

Svrhu Zakona o Trepči iz 2016. definisali su kao politički cilj koji treba da se sprovede kroz „otimanje državne imovine Srbije“.

Više o Trepči pratite na našoj tematskoj stranici Čija je Trepča

Trepča
Foto: Ramuš Haradinaj, Fejsbuk profil


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.