Dimkić: Nećemo primenjivati kosovski Zakon o Trepči

Direktor Jovan Dimkić Trepča KoSSev
Generalni direktor Trepče Jovan Dimkić/Foto: KoSSev

Ne želimo i nećemo primenjivati zakonska rešenja u kosovskom Zakonu o Trepči poručio je danas generalni direktor Trepče, Jovan Dimkić, dan nakon što je kosovski ministar za ekonomski razvoj najavio registraciju preduzeća Trepča A.D. koje će u potpunosti biti u vlasništvu kosovske vlade.

Dimkić je objasnio da je registracija preduzeća Trepča A.D. obaveza koja proizilazi iz Zakona o Trepči usvojenog 2016. godine i rekao da ta najava kosovskog ministra ekonomskog razvoja, Valjdrina Luke „izaziva povećanje zabrinutosti“ kako za menadžment Trepče, tako i za građane severa KiM i srpske državne organe.

„Ovo je korak koji predstavlja jedan od završnih u nizu za sprovođenje Zakona o Trepči. Ta zakonska rešenja mi ne želimo i nećemo ih primenjivati,“ rekao je Dimkić za Tanjug.

Ipak, upozorava da nije izvesno šta će se dešavati dalje i dodao da u regulativama koje su trenutno na snazi na KiM nema mnogo mehanizama za delovanje.

Dimkić je izjavio da je 2400 radnika direktno zavisno od Trepče dok od 30 do 35% srpske populacije na severu KiM indirektno zavisi od poslovnog angažmana sa Trepčom.

„Pokušaćemo da nađemo rešenje kako bi nastavili sa našim redovim proizvodnim aktivnostima, ostvarujemo finansijske prihode i ispunjavamo sve svoje finansijske obaveze i prema radnicima, našim dobavljačima, pružaocima usluga,“ najavljuje Dimkić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.