Vučić: Platforma odluka da se prekine dijalog, nismo se uplašili njihovih pretnji i pomagača

Vučić - Hejl
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je američkom državnom podsekretaru Dejvidu Hejlu da će država Srbija „u relativno kratkom roku doneti mere kojima će reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksi. Komentarišući juče usvojenu platformu kosovske skupštine za dijalog sa Srbijom, navodi da je reč o „odluci kojom se prekida dijalog sa Beogradom“.

Hejl: Srbija i Kosovo da prekinu međusobne provokacije i obnove dijalog

Sa druge strane, američki državni podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl poziva Srbiju i Kosovo da prekinu „međusobne provokacije i obnove dijalog“, dok Prištini poručuje da ukine takse.

„SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga….SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose“, objavila je ambasada SAD na svom Tviter nalogu uz fotografiju sa jutrošnjeg sastanka Vučiča i Hejla u Beogradu.


Skat: Prosperitet Srbije zavisi od odnosa sa Prištinom

Povodom danas održanog sastanka predsednika Srbije i američkog podsekretara oglasio se i ambasador SAD-a u Beogradu Kajl Skat, poručivši da budući prosperitet Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom.

Predsednik Srbije je dodao da će stav Beograda biti „odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst“.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je na sastanku sa Hejlom rekao da je Platforma za dijalog sa Srbijom koja je usvojena juče, a kojom se predviđa da svaki sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, da se mora dobiti priznanje od Srbije, povlačenje Rezolucije 1244 i da se uspostavi sud za „zločine Srbije na Kosovu“ u Prištini – „u suštini odluka da se prekine dijalog sa Beogradom“.

Vučić je rekao da je „odavno upozoravao visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rešenje i da je, samim tim, platforma protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Vučić u Belegišu: Nismo se uplašili njihovih pretnji i pomagača, dosta smo se borili da ne povredimo drugog

Predsednik Srbije, u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ danas je posetio Belegiš gde je takođe govorio o „poslednjim odlukama prištinskih vlasti“. Okupljenima je poručio da Beograd želi da čuva mir i da veruje da će uspeti da ga sačuva, dok će odgovor Srbije biti odlučan, odgovoran i čvrst.

„Sačuvaćemo i Srbiju i nacionalne interese. Nismo se uplašili njihovih pretnji i pomagača sa svih strana“, rekao je Vučić. Dodao je da za one koji su vlast, kako je rekao, optuživali da se loše bori za Kosovo ima poruku da se uvek kad dođe pravi trenutak vidi ko je ko.

Predsednik ponavlja da Srbija želi kompromis, dok na „ucene neće da pristane“.

„Želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti nikakve ucene koje će značiti da Srbija odustaje od svojih nacionalnih interesa. Dosta smo se borili da ne povredimo drugog. Naša politika je da čuvamo Srbiju, jer rezervnu otadžbinu nemamo“, rekao je Vučić.

I dok srpski zvaničnici kritikuju prištinsku platformu, a kosovska vlast je podržava, Evropska unija nema komentara.

Evropska unija „ne komentariše stavove pojedinih strana“ u dijalogu Beograd-Priština i traži da vlasti u Prištini ukinu carine od 100 odsto na robu iz Srbije kako bi se pregovorima u dijalogu došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg rešenja odnosa Srbije i Kosova, izjavila je u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

To je bio njen jedini komentar na upit novinara da kaže da li EU smatra udarcem i prekidom dijaloga zakon i platformu koje je usvojila skupština u Prištini.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.