Povratnik iz Kline oslobođen optužbi za ratni zločin

Vasić Zajić
Foto: Radio Kontakt plus

Osnovni sud u Peći oslobodio je Milorada Zajića, povratnika iz Kline optužbi da je izvršio krivično delo organizovanje genocida i ratnog zločina. Milorad Zajić je uhapšen u martu prošle godine u Klini, nakon što je otišao u policijsku stanicu, da prijavi krađu u kojoj mu je kuća opljačkana.

Zajić je oslobođen optužbi da je navodno tokom juna – jula 1998. godine, u selu Dušić, u opštini Klina, aktivno učestvovao u izvršenju organizovanih zločina i to za krivična dela  „udruženi zločinački poduhvat“ i „podsticanje na genocid i ratne zločine “.

Nakon ove odluke suda okrivljenom je ukinuta mera kućnog pritvora.

U odluci Osnovnog suda navodi se da nije dokazano da je optuženi počinio krivično delo za koje se tereti.

“Ovo je prvo suđenje za ratni zločin jednom Srbinu koje je prvostepeno presuđeno pred lokalnim sudskim većem  nakon dolaska misije EULEX-a”, izjavio je Zajićev advokat, Dejan Vasić za Radio Kontakt Plus.

Milorad Zajić uhapšen je 19. marta 2018. godine kada je otišao da policiji prijavi krađu u kojoj mu je opljačkana kuća, od tada se skoro godinu dana nalazi u kućnom pritvoru, pod neprekidnim nadzorom policije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.