Sindikat „Trepča“: Nećemo dati svoju imovinu

Jedinstvena organizacija sindikata (JOS) „Trepča“ saopštila je da su vlasti u Prištini oktobra 2016, jednostrano usvojile Zakon o „Trepči“ bez učešća predstavnika rukovodstva i sindikata, kao i da su isto to uradili stavljajući na snagu novi Statut „Trepče“, zbog čega su poručili da će braniti svoju imovinu.

U saopštenju je navedeno da kao sindikat imaju obavezu i odgovornost da brane interese 2.400 radnika, njihovih porodica, kao i svih onih koji žive od proizvodnje u Trepči, „a samo u četiri lokalne samouprave na severu Kosova, to je preko 30 odsto stanovništva“.

„Upozoravamo sve one koji misle da mogu da nas spreče da radimo i živimo, da smo spremni da se borimo i istrajemo u nameri da sačuvamo ‘Trepču’ koja radi, i koja predstavlja ekonomski stub opstanka našeg naroda na ovim prostorima.“

Sindikat je pozivao međunarodnu zajednicu da zaštiti njihova prava i da ne „okreće glavu“ od mogućih katastrofalnih posledica koje se mogu očekivati nakon sprovođenja odluka iz Prištine.

„Želimo da pošaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da ćemo braniti našu ‘Trepču’, koja hrani hiljade usta i naš hleb sa sedam kora. Branićemo našu egzistenciju i budućnost naše dece, koja zavisi od rudnika u kojima svakodnevno mukotrpno rade naši rudari. Nećemo dozvoliti da se ugasi niti jedno radno mesto i da kolega ostane bez posla. Nas ne interesuje politika, mi želimo da radimo i da živimo i ubuduće, kao što smo živeli do danas. Nikome ništa nismo uzeli, a svoje ne damo,“ ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik JOS „Trepča“ Duško Dragović.

U saopštenju je navedeno i da je osnovna funkcija i svrha zakona usvojenog 2016. godine, „bila i ostala, otimanje državne imovine Srbije, dakle isključivo politički cilj“.

„Još tada smo ukazivali da će primena ovog Zakona za posledicu imati destabilizaciju funkcionisanja dela kompanije na Severu Kosova, koji ostvarujući prihode od sopstvene proizvodnje redovno isplaćuje zarade radnicima i izmiruje sve obaveze. Uređenje kompanije po novom Zakonu predstavlja potpunu centralizaciju upravljanja i donošenja odluka samo na jednom mestu, u Prištini i to u nekim novim organima u čijim odborima po pravilima ‘sede’ politički predstavnici Albanaca,“ ističu iz sindikata.

Kako dodaju, usvajanjem Statuta nove „Trepče“, jasno su im stavili do znanja, a izgleda i međunarodnoj zajednici, da ih „ne interesuje mišljenje sindikata, niti budućnost radnika“.

„Znamo da ne možemo prihvatiti oduzimanje prava na odlučivanje o svojim životima i ne želimo da se odreknemo svega što smo do sada stvorili,“ ističe se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.