Haziri: „Preševska dolina“ da se pridruži Kosovu, Leposavić i 17 sela Srbiji

Ljutfi Haziri
FOTO: Koha

Srbija „neće prihvatiti nezavisnost Kosova bez kompromisa“ poručio je sinoć u „Debati plus“ na RTV Dukađini (Dukagjini) zamenik predsedavajućeg LDK i gradonačelnik Gnjilana, Ljutfi Haziri. Kao predlog rešenja koje će, kako on vidi, dovesti do priznanja, izneo je ideju razmene teritorija – „Preševska dolina“ za Leposavić i 17 sela.

„Ne možemo dati ovu ponudu, ali će dati međunarodni predstavnik“, rekao je Haziri, prenosi Telegrafi.

Haziri je napomenio da Kosovo „nema druge probleme sa Srbijom, osim granice“, naznačivši ujedno da razmenu teritorija vidi kao rešenje.

„Kosovo sa granicama od 17. februara (2008. godine) nije dovoljno za neke Albance“, poručio je Haziri, preciziravši da bi želeo da ne želi da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi „ostanu pod srpskom vlašću“.

„Ja sam za to da se ta oblast vrati Kosovu“ objasnio je Haziri.

Precizirao je da bi u tom slučaju, kao kompromisno rešenje, Srbiji bio pripojen Leposavić sa 17 većinskih srpskih sela.

Haziri je rekao da nijedno albansko selo Kosova neće preći u Srbiju.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je Haziri iznosio javno ovakvu ideju za rešavanje kosovskog pitanja.

On je u maju mesecu takođe poručio da bi, kada bi bio premijer Kosova, pristao na razmenu teritorija i dao 17 sela u okolini Leposavića, ali i Zubinog Potoka u zamenu za Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Uz sve ove poruke Hazirija, na njegovoj Fejsbuk stranici, kao posebno istaknuta objava već drugi dan je sledeća poruka:

„Prošle nedelje Gornje Karačevo, ove nedelje put Dečane-Plav, sledeće nedelje Leposavić sa 17 sela… Galama, populizam i neodmereno pričanje (brbljanje i sl.). 2. septembar stvarno počinje! Ne prenosite strah, već se ponašajte kao državnici. Ristovci, granica između Kosova i Srbije, na Jugoistoku Kosova!“

Jučerašnje navode zamenika LDK, komentarisao je danas predsednik ove stranke, Isa Mustafa.

Odbacio je razmenu teritorija kao jedno od mogućih rešenja koje bi dovelo do sporazuma između Beograda i Prištine.

„Jasan stav LDK potvrđen u političkoj platformi za dijalog koju je usvoijo glavni odbor LDK, je da nema promene granica i razmene teritorija sa Srbijom i sa takvim stavom premijer Hoti ide u dijalog sa Srbijom u Vašingtonu i Briselu“, poručio je Mustafa.

Navode gradonačelnika Gnjilana komentarisao je danas na Tviteru iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, poručivši da većina Srba na Kosovu ne živi u Leposaviću i 17 srpskih sela na Severu Kosova.

„Ova opasna ideja uzima u obzir samo interese jedne etničke grupe – kosovskih Albanaca. Otvoriće procese razmene teritorija širom Balkana i podstaći će besne nacionalističke tvrdnje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.