Haradinaj Stubla: Sprečili smo da dve države povuku priznanja

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla, izjavila je u emisiji “Rubikon” na prištinskoj televiziji Kljan Kosova, da su odmah nakon formiranja Hotijeve vlade preduzete neophodne mere kako bi se sprečilo povlačenje priznanja Kosova od strane dve zemlje.

Ona je gostujući u emisiji saopštila da su u pitanju dve države Pacifika ne navodeći koje, te da se to dogodilo neposredno nakon što je preuzela funkciju ministarke spoljnih poslova.

Kako je navela, “bila su upozorenja da bi dve države mogle da povuku priznanje kosovske državnosti”, precizirajući da se radi o državama Pacifika.

Naglasila je da se “na sreću to nije dogodilo”, jer su, dodala je, bili u direktnom kontaktu sa predstavnicima tih zemalja.

“Preduzeli smo potrebne akcije zajedno sa našim saveznicima da tako nešto sprečimo”, dodala je.

Kaže i da je na jučerašnjem sastanku u Prištini na kojem se razgovaralo o ovoj temi, tražila da deo njenog izveštavanja bude zatvoren za javnost, a upravo zbog njihove „osetljivosti“.

Podsetimo, tema povlačenja priznanja Kosova aktuelizovana je nedavno nakon što je kosovski premijer, Avdulah Hoti, izjavio da Kosovo nastavlja sa lobiranjima za nova priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije, suprotno ranije iznetim navodima srpskog ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića, a nakon pokretanja dijaloga u Briselu, da su obe strane odlučile da prestanu sa lobiranjem – Priština za nova priznanja, a Beograd za povlačenja istih.

Potom je usledila i reakcija predsednika Srbije, koji je poručio da će Beograd sačekati da Priština započne sa aktivnostima za nova priznanja, te da će u tom slučaju Srbija biti „petostruko uspešnija“ u lobiranju za povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Pročitajte još:

Vučić: Sačekaćemo da zatraže priznanje‚ ukoliko ih ne umire mentori, nastavljamo sa akcijom povlačenja

Dačić: Srbija će odgovoriti na najavu Prištine da i dalje lobira za nezavisnost

Hoti: Lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena

Dačić: Privremeno obustavljeno povlačenje priznanja, razgraničenje jedino rešenjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.