“Venac” ujedinio folkloraše za lečenje Dragana Tripkovića

Ansamble Venac Svetosavski koncert za Dragana Tripovića
Foto: Saopštenje Ansambl „Venac“

U organizaciji nacionalnog ansambla “Venac”, u četvrtak je u Gračanici održan humanitarni Svetosavski koncert. Prihod sa koncerta, na kome je učestvovalo preko 300 mladih igrača, namenjen je lečenju Dragana Tripkovića iz Plemetine.

Piše: Anđelka Ćup

Preko tri stotine mladih folkloraša sa centralnog Kosova večeras su podigli Gračanicu na noge. Gromkim aplauzima i suzama, publika je propratila svaki korak, svaku pesmu mladih iz kulturo-umetničkih društava sa centralnog Kosova i Metohije. Aplauzi oduševljenja i suze radosnice na licima posetilaca u Domu kulture u Gračanici, jer su deca i mladi pokazali kako se bori za ovo parče krvlju natopljene zemlje. Pokazali su igrom i pesmom da za srpski narod na kosovsko-metohijskim prostorima ima budućnosti. Ali, mladi su sinoć uradili i više od toga. Oni su starije učili humanosti, jer je sav prihod sa večerašnjeg koncerta namenjen za lečenje Dragana Tripkovića iz Plemetine, kome je potrebna transplantacija bubrega.

Svaki pokret mladih folkloraša budno su pratili članovi renomiranog Nacionalnog ansambla “Venac”, pomažući svojim naslednicima da se publici predstave u što boljem svetlu. Negde iz prikrajka, sve je posmatrao i šef “Venca”, Cile Mitić.

KoSSev: Za Dragana Tripkovića u Gračanici je u četvrtak prikupljeno ukupno 309.040 dinara, saopštio je Ansambl „Venac“.

Od prodaje karata za koncert prikupljeno je 126.800 dinara, od prodaje domaćih proizvoda lokalnih privrednika 132.240 dinara i od kolektiva Ansambla „Venac“ 50.000 din.

Lokalni privrednici koji su učestvovali na ovom humanitarnom sajmu lokalnih srpskih privrednika su: Dobrotvorna organizacija Eparhije Raško-prizrenske „Majka devet Jugovića“, Vinarije Velike Hoče, Pržionica kafe „Trle“, Brendi Ko, Cvećara „Orhideja“, Udruženje pčelara „Nukleus“, Udruženje poslovnih žena „Avenija“, Godži Beri, Izrada dekorativnih korpica i cvetića „Ana“ i Diskoteka „Insomnija“.

Draganu je za lečenje u Italiji potrebno 65.000 evra.

Ovo nije jedina akcija za prikupljanje pomoći Draganu Tripkoviću:

Humanitarna žurka u diskoteci “Sfens” za Dragana Tripkovića

Humanitarna akcija u gračaničkom Domu kulture: „Kupi proizvod – pomozi Draganu Tripkoviću“

Ansambl Venac igra za Dragana Tripkovića

Ukoliko niste imali prilike da učestvujete u nekoj od akcija, a želite da doprinesete, novac se može uplatiti na tekući račun Komercijalne banke: 205-9001001205934-98 ili u Raiffeisen banci na Kosovu na: 1501170000483129. Svrha uplate: Donacija za lečenje.

“Deca su divna. Trajaće folklor u Gračanici,” rekao je posle koncerta.

I zaista, mladi folkloraši su pokazali da će “Venac” nastaviti da postoji zahvaljujući upravo njima, mladima iz svih krajeva Kosova i Metohije, koji su od malih nogu odlučili da će da rade na negovanju srpske tradicije, kao što to i “Venac” radi već punih 55 godina. Direktorka “Venca” Snežana Jovanović nije krila zadovoljstvo i nije mogla da sakrije radost, ali nije ni želela da priča mnogo.

“Pustimo da ova deca na bini pokažu šta znaju, a ja im se u ime “Venca” najtoplije zahvaljujem. Srećna sam i što je sala prepuna. Potrebno nam je jedinstvo, i te kako. Nadam se da će ovaj koncert tome doprineti, kao što se nadam da ćemo pomoći Draganu Tripkoviću da ozdravi i bude još mnogo godina sa svojom porodicom,” rekla je Snežana Jovanović, citirajući reči blaženo počivšeg patrijarha Pavla: “Budimo ljudi”.

Mladi iz Donje Brnjice, Babinog Mosta, Lapljeg Sela, Lepine, Badovca, Ugljara, Gračanice i okolnih sela, pokazali su večeras svoje igračko i pevačko umeće. KUD “Branko Medenica”, KUD “Simonida”, KUD “Slavuj”, KUD “Kosovka devojka” i pet dečijih i omladinskih grupa ansambla “Venac”, ponosno su prikazali nošnju iz različitih delova Srbije. Preplitale su se igre iz Metohije, okoline Niša, Vranjanska svita, igre iz Prištine. Sa mladim igračima, publika je prošetala, od istočne Srbije, preko Kruševca do Šar planine, uživala u umilnim glasovima Miljane Slavić i Tamare Kapetanović.

Ansamble Venac Svetosavski koncert za Dragana Tripovića, devojčica u narodnoj nošnji
Foto: Gračanica Online/B. Ćup

Ali, kada se sa bine gračaničkog Doma kulture zaorila poznata pesma “Hej crven cvete, prerasla te trava, pet godinica nisam tebe brala”, u sali je prvo nastao tajac, a onda se zaorio gromoglasan aplauz, upućen Sofiji Ivić iz Čaglavice, koja ima tek neki mesec više od pet godina. Zapevala je Sofija pred preko 400 ljudi, ne računajući učesnike, kao iskusna prava pevačica, obučena u srpsku narodnu nošnju. I nije imala tremu, glas joj nije zadrhtao. Malo su je zbunili aplauzi doduše, nije bila sigurna da li je negde pogrešila. Nisi pogrešila, Sofija, divna si, samo nastavi, poručili su joj njeni učitelji pevanja i igranja. I nastavila je još glasnije:

“Ti ne daj da ti odem,

Bez krsta i bez slave,

Ti ne daj Vidovdane,

Da ime mi nestane”.

I na kraju koncerta, svi učesnici na bini, a pridružili su im se i stariji, već proslavljeni igrači “Venca”, publika na nogama i svi zajedno, kao da su vežbali godinama, pesmom su poslali poruku nade za opstanak, nade za bolju budućnost, nade za oporavak Dragana Tripkovića:

“Sini jarko sunce sa Kosova,

Ne damo te zemljo Dušanova…

Dok je Peći i dok je Dečana,

Gračanice i Gazimestana,

Ne damo te, vaskrslo Kosovo

najsvetije polje Srbinovo.“

Gračanica OnlinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.