Dačić: Dijalog i dalje nije nastavljen, nema novog formata pregovora

Ivica Dačić
Foto: RTS, caption

Sastanak u Berlinu bio je pokušaj da se „otkoči dijalog“, isto je i sa najavljenim sastankom u Parizu u julu, ali ti sastanci nisu dijalog ili nova runda pregovora, pojasnio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Uprkos tome, nada se da će ovi sastanci doprineti da do nastavka dijaloga ne dođe do „incidentnih situacija“.

Objasnio je da ishod jučerašnjeg sastanka nije „spektakularan“ i da on ne znači da je otpočeta nova runda dijaloga – „do toga nije došlo“, precizira.

Ovaj sastanak je dodatna garancija da, u međuvremenu, dok dijalog ne postoji, da neće dolaziti do nekih incidentnih situacija u očekivanju nekog sledećeg sastanka, ali ne dijaloga, nego sastanka na kom će ponovo pokušati da se dođe do nekog rešenja

Naglašava sa sastanci u okviru šireg konteksta zemalja Zapadnog Balkana, kakav je bio ovaj u Berlinu, a kakav će biti i najavljeni u Parizu, ne predstavljaju novi format dijaloga jer „format Zapadni Balkan i neke zemlje EU“ nije „adekvatan način da se pregovara o problemima Beograda i Prištine“ zato što „nema šta da priča Zapadni Balkan o odnosima Beograda i Prištine“.

Komentarišući zahtev kosovskih lidera da se u pregovore uključi SAD, Dačić je podsetio da je dosadašnji format dijaloga ustanovljen rezolucijom generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da je saglasnost istog tela ili „bar Saveta bezbednosti UN“ neophodna i za ponovno menjanje tog formata.

Inače sam nastup Prištine ocenio je „agresivnim“ i metaforički ga opisao kao „stavljanje noge u vrata“ i insistiranje na nekim novim temama, takse su primer jedne takve „nove teme“ koja nije bila planirana u sklopu dijaloga.

Ipak, i predsednik Srbije je „bio oštar“ tvrdi šef srpske diplomatije i kaže da ih je predsednik nakon niza zahteva Prištine upitao „je li imate još neku želju“.

I Dačić je kritikovao zahteve Prištine da Srbija prizna Kosovo, navodi da to nije dijalog i da Beograd neće priznati Kosovo „u postojećim granicama“.

„Treba da bude potpuno jasno da je naša pozicija potpuno nepromenjiva. Mi – priznati Kosovo sa ovakvom unilateralnom odlukom, kako oni kažu, u sadašnjim granicama, to je nemoguća misija“.

Pročitajte još:

Vučić: Svi su tražili ukidanje taksi, dok neki misle da su važnije od dijaloga

RSE: Berlin – nacrtom deklaracije traži se da se ubrzaju pregovori

Makron i Merkel: Ne želimo da nametnemo rešenje kosovskog pitanja, večeras neće biti odluke

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.