Haradinaj: Mediji preneli netačne informacije o migraciji sa Kosova

tražioci azila
Foto: Fejsbuk, Ramuš Haradinaj

„U nekim medijima prenete su netačne informacije u vezi sa migracijom građana Kosova, posebno naših mladih ljudi“, poručio je jutros kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Kako je naveo, tokom 2018. godine zabeležen je najniži trend migracije stanovništva sa Kosova, te da širenje „netačnih informacija“ ozbiljno šteti procesu vizne liberalizacije. 

Haradinaj navodi da „prave statistike o migraciji“ pokazuju da Kosovo ne predstvlja rizik od migracije.

„Nedavne, prave statistike o migraciji, pokazuju da Kosovu ne preti rizik od migracije, zabeleživši najniži trend u odnosu na prethodne godine sa samo 3.515 zahteva za azil u 2018. godini, u odnosu na 2015. kada je 67.545 ljudi podnelo zahtev za azil. U 2018. godini 727 državljana Kosova dobrovoljno se vratilo. Ovo jasno pokazuje visoki pad migracije i da državljani Kosova poštuju osnovne principe slobode kretanja“, naveo je Haradinaj u objavi na Fejsbuk profilu.

„Netačni podaci, sa ili bez namere, i manipulisanje sa šiframa aplikacija za vize, koje su u većini slučajeva turističke vize, službene i radne, i posete spajanja porodica, za koje građani apliciraju istovremeno u nekoliko ambasada i isti i nekoliko puta tokom godine, ozbiljno štete procesu vizne liberalizacije“, poručio je Haradinaj.

Kosovski mediji preneli su nedavno informaciju da je prema podacima kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, od 2013. do 2017. (sa izuzetkom 2014. za koju podaci nedostaju), bilo 337.322 prijava za vizu, kao i da je tokom ovog perioda sa Kosova, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, emigriralo više od 170 hiljada građana.

Navedeno je da je Nemačka vodeća država po broju zahteva. 2017. godine, kada je ujedno zabeležen najveći broj zahteva, bilo je predato 90.000 prijava. Pored Nemačke visoko na listi po broju zahteva su i Švajcarska, Italija, Grčka, Mađarska i Slovenija, a iz ministarstva tvrde da je broj prijava u porastu, pa je u 2017. zabeleženo za 2% više prijava u odnosu na 2013.

Haradinaj, a potom i Vlada Kosova su nedavno demantovali i podatke Svetske banke o stopi nezaposlenosti, koji su naveli da je Kosovo u 2018. izgubilo 17.000 radnih mesta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.