Više od 170 hiljada ljudi otišlo sa Kosova u poslednjih pet godina

Migranti Ilustracija
Ilustracija/Foto: gannett-cdn

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Migracija građana sa Kosova u različite zemlje, prvenstveno u evropske, uprkos očekivanom porastu, prema zvaničnim podacima, opala je.

U izveštaju koji je pre nekoliko dana objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova u kosovskoj vladi, navodi se da je u periodu od 2013. do 2017, u proseku, godišnje emigriralo 35.000 stanovnika Kosova.

Tokom perioda 2013-2017, sa Kosova, prema ovim podacima Agencije za statistiku Kosova, emigriralo je više od 170 hiljada građana. Ovi podaci uključuju legalnu i nelegalnu migraciju, a značajan broj migranata emigrirao je tražeći azil.

Trend emigracije sa Kosova, navedeno je u ovom izveštaju, bio je u usponu do 2016. godine, dok je nakon 2016. zabeležen značajan pad.

Najveći broj građana koji su emigrirali iz zemlje tokom ovog perioda je 2015, kada je sa Kosova emigriralo preko 75 hiljada građana, od kojih je većina ilegalno emigrirala. Dok je u 2017. godini trend opao na oko 12.000 građana. Većina emigranata u 2017. godini emigriralo je legalno, a razlozi za to su bili: okupljanje porodice, sklapanje brakova, zapošljavanje, studiranje itd.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.