Đurić: Primena Statuta kojim se otima Trepča ima iste posledice na dijalog kao uvođenje taksi

Marko Đurić Zvečan
Foto: KoSSev

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je odluka Prištine da promeni statut kombinata Trepča pokušaj da se otme taj strateški objekat i da se time ugrozi egzistencija srpskog naroda na severu, odnosno da se preostali Srbi proteraju sa tog prostora. Generalni direktor „Trepče“ Jovan Dimkić izjavio je da neće prihvatiti Statut tog akcionarskog društva koji je usvojila Skupština Kosova, a koji je ocenio kao bespravan.

„Zato upozoravam sve u međunarodnoj zajednici i šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku da bi primena ovakvog nakaradnog statuta, kojim se otima Trepča, imala iste onakve štetne posledice na dijalog kao i uvođenje taksi. To nisu uslovi u kojima može da se razgovara,“ rekao je Đurić na konferenciji za novinare i upozorio sve da se ne igraju tim pitanjem jer se tako „igraju vatrom“.

Đurić je najavio da će vlasti u Beogradu, u saradnji sa svim stalnim članicama Saveta bezbednosti, Rusijom, Kinom i SAD, razgovarati o tome kako da se te stvari ne ponavljaju.

„Ako bude sednice Saveta bezbednosti, što mi smatramo da bi trebalo, apelovaćemo na međunarodnu zajednicu da na vreme spreči posledice eventualne primene ovakvih postupaka“, rekao je on.

Đurić je ukazao da u Trepči radi oko 3.000 Srba sa severa i da od tog kombinata zavisi više hiljada srpskih porodica i da bi se otimanjem tog pogona, i njegovim ukidanjem kao posebnog privrednog subjekta, ti ljudi lišili mogućnosti da uspešno posluju.

Govoreći o vlasničkoj strukturi Trepče, Đurić je naveo da su akcionari Fond za razvoj sa više od 55 odsto, Generaleksport iz Beograda, Jug banka, Progres Beograd, kompanija Dunav osiguranje, Elektroprivreda, 14. oktobar iz Kruševca, Ratko Mitrović iz Požege, Termoelektro iz Beograda i druge firme.

„Predsednik SAD Donald Tramp je nedavno poslao pismo u kojem je naveo želju za nastavkom dijaloga i pozvao Prištinu da se uzdrži od jednostranih poteza. Šta bi primena ovakvog statusa Trepče bila nego novi jednostrani potez koji želi da umanji ekonomsku snagu Srba bez dijaloga i stavi sve pred svršen čin?,“ rekao je on.

„Nema nikakve sumnje da je Trepča strateški resurs i da su oni koji hoće da je otmu namerili da zatru egzistenciju srpskog naroda… Jedini i isključivi cilj da se Trepča otme je da se preseče vitalni dotok egzistencije srpskog naroda na severu, jer se radi o najvećem poslodavcu Srba na Kosovu,“ rekao je on.

Prema njegovim rečima, kombinat Trepča proizvodi oko 200.000 tona koncentrata rude olova i cinka i sve to izvozi, čime podmiruje sve svoje obaveze, a sada Priština želi da ga priključi nelikvidnom preduzeću Trepča jug.

Generalni direktor „Trepče“ neće prihvatiti Statut koji je usvojila Skupština Kosova

Generalni direktor „Trepče“ Jovan Dimkić izjavio je da neće prihvatiti Statut tog akcionarskog društva koji je usvojila Skupština Kosova, a koji je ocenio kao bespravan.

Dimkić je kazao da je plan i aspiracija kosovske vlade da zadrži 80 odsto „bespravnih akcija u svoju korist“.

Dodao je i da je Zakon Kosova o Trepči 2016. godine Srbija proglasila pravno ništavnim i da ga neće sprovoditi.

„Nećemo prihvatiti sporovođenje tog zakona. Mi ne mislimo da treba da prepustimo upravljanje našim delom Trepče nekom drugom, koji je preko noći proglasio da je vlasnik 80, ili 90, ili 100 odsto akcija,“ rekao je Dimkić.

On je pojasnio da je reč o odluci Prištine da ukine i formira novu kompaniju, promeni organizacionu strukturu i način upravljanja kompanijom i da uništi model po kome funkcioniše „Trepča sever“.

„Mi smo stvorili finansijski održivu proizvodnju, plaćamo sve obaveze prema radnicima i prema dobavljačima, kao i obaveze prema kosovskom budžetu,“ rekao je Dimkić.

Prema njegovim rečima, informacije o vrednosti Trepče od 80 milijardi dolara nisu istinite, da je vrednost 10 puta manja, a „naduvava“ se u medijima iz političkih razloga.

Skupština Kosova rano jutros usvojila je odluku o formiranju ad hoc komisije za izradu Zakona o rukovođenju Akcionarskim društvom „Trepča“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.