Počela isplata uvećanih kosovskih penzija

Penzionerima na Kosovu u petak su na račune uplaćene uvećane penzije iz kosovskog budžeta. Osim na bankomatima, od danas mogu da ih podignu i na šalterima banaka. Odluku o ovom povećanju usvojila je kosovska vlada 19. februara.

„Danas smo isplatili penzije od 20 odsto povećanja za osnovnu penziju, porodičnu penziju, invalidsku penziju i privremene penzije Trepče, kao i penzije iz samodoprinosa uz povećanje od 15 odsto,” izjavio je u petak Skender Rečica, ministar u kosovskom Ministarstvu rada i socijalne zaštite.

Starosne penzije su povećene sa 75 evra na 90, dok su za penzionere koji su sami uplaćivali doprinose povećana za 15 odsto.

Da će penzije biti povećane nagovešteno je još u oktobru prošle godine, tokom sastanka ministra finansija Bedrija Hamze, predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija i predstavnika Saveza penzionera. 

Vlada je ovu stavku imala predviđenu u budžetu za 2019, a 19. februara na sednici Vlade je i ova odluka o povećanju usvojena.

Na Kosovu ima 170 hiljada penzionera. Od toga je 125 hiljada korisnika starosne penzije, koji su do sada mesečno primali 75 evra, dok je 45 hiljada onih koji primaju penzije na osnovu plaćenih doprinosa i podeljeni su u četiri kategorije na osnovu školske spreme, i do sada su im mesečne penzije iznosile od 158 do 230 evra, navode iz Ministrastva za rad i socijalnu zaštitu, prenosi Info KS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.