Haradinaj: Ako bi nas Tramp pozvao da se sastanemo, odmah bismo suspendovali takse

haradinaj
Foto: Insajderi

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je za RTV Dukađini da će takse na robu iz Srbije i BiH odmah biti suspendovane ako američki predsednik Donald Tramp „pozove strane“ – što bi, po kosovskom premijeru, značilo da postoji ugovor kojim bi Srbija na kraju dijaloga priznala nezavisnost Kosova.

Kosovski premijer sinoć je rekao da bi trebalo da bude jasno da takse neće nestati bez priznanja, ali i da postoji mogućnost da se obustave ako se pripremi ugovor o „uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije“.

„Kada sam napisao prvo pismo, kao odgovor na međunarodni plan da pokažem da Kosovo nije za blokiranje procesa, rekao sam da ako predsednik Tramp pozove strane, odmah ukidamo takse, jer bi to značilo da postoji nešto ozbiljno – postoji ugovor“, precizirao je Haradinaj.

Koalicionim partnerima koji bi da ukinu takse bez priznanja Haradinaj poručuje da imaju „alternativnu opciju – izlazak iz koalicije, glasanje za obaranje vlade i odlazak na izbore“.

SAD u prošlosti su u više navrata pozivale Kosovo da ukine ili suspenduje takse, navodeći da ugrožavanje „američkih interesa“ može da utiče na njihove bilateralne odnose. Sa druge strane, kosovski premijer tokom gostovanja na RTV Dukađini – „Debata Plus“ rekao je da Kosovo nema bilateralne probleme sa SAD-om zbog taksi.

On je rekao da Kosovo nije zatvorilo vrata za takse, ali da dužina procesa dijaloga daje Beogradu mogućnost da konsoliduje međunarodnu poziciju.

„Rekao sam Amerikancima i Englezima da prisile Srbiju da prestane da kupuje oružje u Moskvi u vrednosti robe koju prodaje na Kosovu, a mi ćemo takođe razmotriti naš stav (o taksi)“, rekao je Haradinaj, prenosi Zeri.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.