ZDF: Albanija „u kandžama mafije“

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

„Albanija u kandžama mafije“. Ovo je naslov reportaže emitovane na nemačkoj televiziji „ZDF“, koja pokazuje da je albanska mafija veoma aktivna i da se širi širom Evrope.

Uprkos pomoći italijanskih vlasti koje imaju najbolju opremu, nemački emiter kaže da borba protiv trgovine drogom ima nisku efikasnost. Uzrok je u visokoj policijskoj korupciji i politici sa mafijom.

Policija tvrdi da ima kontrolu nad situacijom, ali brojke ukazuju na suprotno, jer je EUROPOL u 2017. Albaniju naveo kao najvažnijeg proizvođača kanabisa u Evropi.

„Albanija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi sa prosečnom platom od 330 eura. Ali glavni grad Tirane je prepun skupih i luksuznih automobila, kao i novih konstrukcija. Ali odakle je sve to došlo?!”, navodi se u reportaži, a ovaj fenomen iznenadio je nemačke novinare.

Razume se da taj novac dolazi kao rezultat trgovine narkoticima, jer plate policije su preniske, oni postaju deo trgovaca ljudima i njihova aktivnost i dalje cveta.

Nemački emiter takođe spominje policijsku akciju u Lazaratu, što ukazuje na to da je zemlja očišćena kanabisom.

Štaviše, „ZDF“ izveštava i o slučaju bivšeg oficira za borbu protiv rasturanja droge Dritana Zaganija, koji sada živi u azilu u Švajcarskoj, zbog prijavljivanja veza države sa trgovinom ljudima, izveštavaju albanske novine.

„To je bilo najteže vreme u mom životu, jer ne samo da je na mene bačeno blato, već i na porodicu, nismo imali nikakvu sigurnost i osećali smo se ugroženim. Bio sam prisiljen da odem jer je mafija pretila meni, mafija koja kontroliše 100% Albanije. Sada je stvarnost drugačija jer je uz kanabis sada uveden i kokain. U Albaniji ljudi žive od poslovanja drogom“, rekao je Zagani.

Ne zaboravlja ni bivšeg ministra unutrašnjih poslova, Saimira Tahirija, kojem su natovarene optužbe za međunarodnu trgovinu drogom.

„Albanija se bori protiv uzgoja droge, ali sve dok su politika i mafija usko povezane, ova bitka se čini besmislenom i neće biti uspešna“, prenosi nemačka televizija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.