Hajdari: Dok Kosovo ne bude ravnopravno, nećemo se složiti sa odlukama CEFTA-e

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine, Rozeta Hajdari, rekla je da je Kosovo već uputilo zahtev upravnom odboru CEFTA-e tražeći jednaku zastupljenost kao država.

Kazala je da su kao vlada opredeljeni da neće nastaviti sa poštovanjem odluka i aktivnosti CEFTA dok Kosovo ne bude ravnopravno zastupljeno.

„Činjenica da Kosovo ima najniži nivo izvoza u regionu je znak da naši proizvođači i izvoznici sa teškoćama sa kojima se suočavaju, a posebno sa susednom državom Srbijom, jer prepreke koje ova zemlja primenjuje su uglavnom tarifne, necarinske i druge. Kosovo nije reprezentativno kao država u CEFTA mehanizmu i to donosi veoma bitne prepreke, posebno od stupanja na snagu sporazuma do sada. Predstavljanje Kosova u CEFTA preko UNMIK-a generiše značajne troškove nepriznavanja s obzirom na prepreke, brojne za naše izvoznike i druge kosovske kompanije. Poslali smo pismo šefu zajednice lidera CEFTA,24. septembra, i ovo pismo čeka odgovor i znamo da ćemo imati protivljenje članica CEFTA zemalja kao što su Srbija, Moldavija i dr. ali mi smo kao vlada opredeljeni da nećemo nastaviti sa poštovanjem tekućih odluka aktivnosti u CEFTA sve dok Kosovo ne bude ravnopravno zastupljeno“, naglasila je ona.

Ovaj odgovor ministarka Hajdari je dala na pitanje poslanika Samoopredeljenja Dritona Hisenija, koji je postavio i pitanje o antidamping merama prema srpskim proizvodima.

KoSSev: U kosovskoj skupštini u toku je sednica, kojoj već drugi put ove nedelje prisustvuje kosovski premijer Aljbin Kurti. Na današnjoj sednici 11 je tačaka na dnevnom redu, među kojima su četiri nacrta zakona (za budžetska izdvajanja, o biocidnim proizvodima, te drugo razmatranje Nacrta zakona o elektronskoj identifikaciji i pouzdanim uslugama u elektronskim transakcijama, i drugo razmatranje Nacrta zakona o plemenitim metalima. Razmatra se i izveštaj Agencije za statistiku za prošlu godinu, izbor zamenika direktora regulatornog organa za vodoprivredu i izbor članova borda RTK. Inače, o više ovih tačaka se već duže raspravlja.

Svečlja najavio normalizaciju u snabdevanju ličnim kartama, kaže Kosovo koristi naprednu tehnologiju za čipove

Kurti: Doći će dan za naplatu struje građanima na Severu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.