Meta juče i danas u Prištini, sutra zajednička sednica dve vlade u Elbasanu

Iljir Meta

Na Kosovu se krajem ove nedelje obeležava nacionalni praznik Albanije – Dan zastave. Predsednik Albanije je već drugi dan u Prištini, uoči sutrašnje zajedničke sednice dve vlade.

Predsednik Albanije, Iljir (Ilir) Meta doputovao je juče u Prištinu, kako bi se danas sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima, ali i sa opozicionim strankama.

Prvi sa kojim se Meta jutros u Prištini sastao bio je lider AAK, Ramuš (Ramush) Haradinaj.

Osim što je Haradinaj albanskom predsedniku čestitao predstojeći Dan zastave Albanije, a Meta njemu demokratsko održavanje izbora, drugih detalja sastanka nema, jer dvojica zvaničnika nisu davali izjave za medije.

Potom se albanski predsednik sastao i sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom (Glauk) Konjufcom i sa njim razgovarao o intenziviranju saradnje Kosova i Albanije, dešavanjima u regionu i procesu integracije ka Evropskoj uniji.

Konjufca je takođe izjavio da je tokom sastanka sa njim ponovio da su za Kosovo neprihvatljive inicijative Srbije, poput „takozvanog Otvorenog Balkana“, prenosi Kljan Kosova.

„Budućnost naše zemlje i regiona je u Evropskoj uniji i NATO-u. Za Kosovo su neprihvatljive inicijative Srbije, poput takozvanog ‘Otvorenog Balkana’, koje imaju za cilj da zaobiđu Berlinski proces za Zapadni Balkan i EU“. Albanija je jedna od tri zemlje koja je inicijator ove regionalne saradnje.

S druge strane, Konjufca se Meti zahvalio na neupitnoj podršci Albanije slobodi i nezavisnosti Kosova.

Albanski predsednik je potom održao sastanke sa predsednikom Demokratske partije Kosova (PDK), Memlijem Krasnićijem, kao i sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova, Ljumirom Abdidžikuom.

U poslepodnevnim satima, sastao se i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, a u poslepodnevnim satima najavljeno je da će Meta posetiti i kabinet kosovske predsednice.

Za sutra, albanske i kosovske vlasti najavile su zajedničku sednicu dve vlade koja će se održati u Elbasanu u Albaniji.

Na ovoj sednici, kako su preneli mediji, kosovski i albanski premijer potpisaće 16 novih sporazuma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.