Svečlja najavio normalizaciju u snabdevanju ličnim kartama, kaže Kosovo koristi naprednu tehnologiju za čipove

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) najavio je da će do kraja ove godine situacija u vezi sa izdavanjem ličnih karata građanima biti normalizovana.

Obraćajući se Skupštini, on je rekao da je globalna kriza snabdevanja čipovima, koja je počela tokom perioda pandemije prošle godine, dovela do dugog čekanja za dobijanje dokumenta.

„Po preuzimanju dužnosti, krajem marta obavešten sam o potrebi opremanja ličnim dokumentima, obavešten sam i o riziku da ostanemo bez ličnih dokumenata na nepoznat period, zbog globalne nestašice elektronskih čipova. Globalna kriza snabdevanja čipovima započela je u pandemiji prošle godine, a još više se intenzivirala nakon velike potražnje za elektronskim uređajima iz različitih segmenata ove industrije.

„Za vašu informaciju, kosovski čipovi za lične karte su dosta napredni i ne koriste ih mnoge zemlje, zbog čega dobavljač, proizvođač blanko dokumenata nije bio u mogućnosti da isporuči dovoljnu količinu za proizvodnju ličnih karata sa čipovima. U situaciji koja je nastala u dovoljnim zalihama ličnih karata, Ministarstvo unutrašnjih poslova je posle mnogo analiza odlučilo da rezerve zaliha iskoristi za vanredne situacije. Odlukom sam produžio rok važenja postojećih ličnih karata, hitni slučajevi za koje su izdate nove lične karte su za kopnena putovanja kroz Srbiju, slučajeve lečenja i školovanja van Kosova, te za 18-godišnjake koji se po prvi put prijavljuju, a slučajevi koji nisu hitni čekali su do 23. novembra 2021. godine, kada su me iz matične službe obavestili da su dobili 39 hiljada ličnih karata“, dodao je Svečlja.

„Agencija za civilnu registraciju je odmah započela sa radom i to punim kapacitetom – personalizacijom sa oko 3,000 ličnih karata dnevno i za naredni period prijavljivanja, uključujući i primenjene kategorije, ima oko 70,000 zahteva za lične karte, dok je na lageru preko 57,000. Na dnevnom nivou se personalizuje 3,000 ličnih karata, do kraja ove godine imaćemo nove zalihe i ne očekujemo probleme u vezi sa izdavanjem ličnih karata“, zaključio je Svečlja, prenosi KlanKosova.tv.

KoSSev: U kosovskoj skupštini u toku je sednica, kojoj već drugi put ove nedelje prisustvuje kosovski premijer Aljbin Kurti. Na današnjoj sednici 11 je tačaka na dnevnom redu, među kojima su četiri nacrta zakona (za budžetska izdvajanja, o biocidnim proizvodima, te drugo razmatranje Nacrta zakona o elektronskoj identifikaciji i pouzdanim uslugama u elektronskim transakcijama, i drugo razmatranje Nacrta zakona o plemenitim metalima. Razmatra se i izveštaj Agencije za statistiku za prošlu godinu, izbor zamenika direktora regulatornog organa za vodoprivredu i izbor članova borda RTK. Inače, o više ovih tačaka se već duže raspravlja.

Kurti: Doći će dan za naplatu struje građanima na Severu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.