Lekari stupili u štrajk zbog neusvojenog nacrta zakona o povećanju plata

Foto: Ekonomiaonline

Izvor: Ekonomiaonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Zdravstveni radnici stupili su u generalni štrajk tražeći da se Nacrt zakona o platama što pre uputi u Skupštinu i počne da se primenjuje sledeće godine, prenosi Ekonomiaonline.

U Univerzitetskom kliničkom centru Kosova (UKCK) rade samo hine službe, rekao je predsednik saveza sindikata kosovskog zdravstva Bljerim Silja (Blerim Syla).

Silja je upozorio da će štrajk biti nastavljen, dodajući da će sarađivati sa drugim sindikatima za još radikalnije poteze i naglasio da je još pre nekoliko meseci zatražio da se sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem.

„Štrajk je počeo sa jedinim razlogom, (…) da zakon o platama bude u koordinaciji sa sindikatima i da što pre ode u parlament i u nacrte budžeta. Kao što znate, nisu uzeti u obzir naši zahtevi i taj nacrt, a budžet ne predviđa povećanje plata ili neka druga povećanja.

„Pokušaćemo još jednom, daćemo rok kosovskoj vladi do četvrtka da razmisli o usvajanju ovog zakona, u suprotnom sprovešćemo zajedničku akciju sa ostalim sindikatima (…), o kojoj sada ne mogu da pričam“ dodao je Silja.

Povodom reakcije pacijenata na nepružanje usluga, Silja je rekao da oni ne rade ništa više do zaštite prava zdravstvenih radnika.

„Žao mi je pacijenata, jer je i pacijentima potrebno vreme, a i mi smo familijarni i imamo svoje porodice a ja sam tu i da zaštitim prava zdravstvenih radnika koja se igorišu. Od heroja danas je neko od njih napravio zločince“, rekao je Silja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.