Hadžiju traži da se Prištini isporuče dva Albanca kojima se u Beogradu sudi za ratne zločine

Nezir Mehmetaj
FOTO: Bota Sot

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) uputila je prošle nedelje zahtev Ministarstvu pravde Srbije. Traži da se Kosovu isporuče dvojica Albanaca koje srpski pravosudni organi terete za ratne zločine.

Hadžiju navodi da je reč o „državljanima Kosova“ Neziru Mehmetaju i Petritu Dulji (Petrit Dula), koji se nalaze u pritvoru zbog optužbi da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1999. godine.

„Gospodin Mehmetaj i gospodin Dulja su državljani Kosova, dakle i pod zaštitom Republike. Dosadašnji proces protiv dvojice državljana Republike Kosovo sastoji se od ozbiljnih kršenja ljudskih prava, godinama“, navela je Hadžiju u objavi na Fejsbuku.

Precizira da bi njima trebalo da sude kosovski pravosudni organi.

„Svaku optužbu protiv njih za navodne zločine moraju rešavati pravosudni organi u Republici Kosovo“, navela je Hadžiju na Fejsbuku.

Pismo koje je objavila Hadžiju naslovljeno je na srpsku ministarku pravde, Maju Popović.

„Kao što znate, procesuiranje ratnih zločina je vezano za nadležnost države u kojoj je navodno počinjen zločin. Pravnu nesigurnost koja se stvara u slučaju procesuiranja ratnih zločina van jurisdikcije potvrđuju i međunarodni izveštaji koji se bave ovom tematikom. Zbog ovoga, dalje pritvaranje Mehmetaja i Dulje u srpskim zatvorima, kada krivično gonjenje dovodi u pitanje kvalitet i istinitost navodnih zločina, uključujući zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava, dovodi u pitanje napore da se istina rasvetli“, stoji u pismu.

Ujedno podseća na to da ne postoji pravni akt koji formalizuje ovaj vid saradnje između Beograda i Prištine, odnosno, kako navodi Hadžiju, „međunarodnu pravnu saradnju u krivičnim stvarima između dve države“.

„Međutim, znajući da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi osnovni uslovi za integraciju u EU i u svetlu napora za potpunu normalizaciju odnosa između dve naše zemlje, ovim pismom tražim od vas premeštaj g. Neziraja i g. Dulje, u Republiku Kosovo“, dodaje se.

Hadžiju u pismu precizira da će se njihovi slučajevi rešavati na osnovu „Ustava Republike Kosovo“ kao i zakona koji su na snazi.

Ovo nije prvi put da prištinski zvaničnici traže puštanje jednog od dvojice optuženih.

Bivši kosovski ministar pravde, Seljim Seljimi (Selim Selimi), obratio se jula 2020. godine bivšoj šefici Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Nataliji Apostolovoj, zatraživši od nje da upotrebi diplomatsku moć i „ubedi“ zvanični Beograd da se Naziru Mehmetaju, obezbedi povratak na Kosovo.

Podsetimo, Mehmetaja je 4. januara 2020. uhapsila srpska policija na prelazu Merdare, po poternici srpskog pravosuđa. On se od tada nalazi u pritvoru u Beogradu. Suđenje je počelo aprila 2021. godine.

Mehmetaj je optužen da je kao pripadnik OVK učestvovao u ubistvu sedam ljudi i paljenju i pljačkanju kuća u selu Rudice u opštini Klina na centralnom Kosovu.

Sud je u prethodnim godinama u više navrata odbijao ukidanje pritvora Mehmetaju.

O Petritu Dulji je prošle godine izveštavao Balkan Insight, navodići da je reč o bivšem pripadniku OVK.

Ovaj medij je 8. novembra pisao da ga je Viši sud u Beogradu osudio na dve godine zatvora zbog učešća u premlaćivanju civila na Kosovu u regionu Đakovice, 1999. godine.

Isti medij izvestio je par dana ranije da je Tužilaštvo zatražilo kaznu od pet godina zatvora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.