Komentar dana: Nenad Radosavljević

Piše: Nenad Radosavljević

Na današnji dan je ubijen Zoran Đinđić, pravi premijer i jedini koji nas je hteo i umeo voditi u budućnost.

Imao sam privilegiju da često učestvujem na sastancima sa njime. Najčešće je to bilo kada smo kao Srpsko Nacionalno veće KiM na čelu sa Vladikom Artemijem, koji je bio jedina snaga okupljenog naroda na KiM u tom periodu, imali sastanke sa njim često pa čak nekada i noću u 22:00 sata ili kasnije, jer je pre toga imao mnoge druge obaveze. Strpljivi poput našeg Vladike i mi smo čekali. Znali smo da se poštujemo. A i premijer je to umeo. Nekako smo se razumeli. Sastanci su kratko trajali. Mi smo znali šta hoćemo, a on je to odmah razumeo.

Onda su nas vodali i razni prevaranti, kao Nebojša Čović, čas kod Koštunice, čas kod Zorana, zavisno od toga ko je u datom trenutku prejačavao na vagi popularnosti u narodu tj. javnom mnjenju za neke buduće izbore. Đinđić se na to nije obazirao. On je bio taktičan u razgovoru, ali pragmatičan u donošenju odluka, išao je ka rešenju… Sve je slušao, ozbiljno rasuđivao o rečenom i vrlo studiozno prilazio donošenju zaključaka. Poštovao je reč svakoga, ako je pametna. One koje nisu – nije ismevao, bio je fer.

Bili smo tada Predsedništvo koalicije Povratak. Imali smo svoju sudbinu u svojim rukama. On nam je pomagao. Bili tu 6 predsednika stranaka iz centralne Srbije koje imaju odbore stranaka na Kosovu i 6 predstavnika tih stranaka na Kosovu. Tako bili DS – Zoran Đinđić/Momčilo Savić za KiM, DSS – Vojislav Koštunica/ Milorad Todorović za KiM, DA – Nebojša Čović/Oliver Ivanović za KiM, DHSS – Vladan Batić/Rada Trajković za KiM, ND – Dušan Mihajlović/Nenad Radosavljević za KiM, i Socijaldemokratija Orlića i Koraća/Svetomir Samardžić za KiM…

Kako se sada zove predsedništvo onih koji o našoj sudbini odlučuju? Srpska lista – SNS – Aleksandar Vučić. To nije 3 kao tada 6. To je samo 1.

Svi smo bili jednaki u glasanju za odluke, ali je bez titule i nadređenosti Zoran Đinđić bio onaj koji preseca i onaj koji svojim pristupom i stavom prosto pleni neodlučne, a gasi ekstremne stavove i nerazumne. Mnogo je toga pametnog tada bilo urađeno u korist našeg naroda. I samo da se zna: Deset godina kasnije je sistem koji nas je doveo do rata 1999, a ponovo se uspostavio 2012, predao lokalne samouprave, bezbednosne strukture, energetski sistem, pravosuđe, telekomunikacije i suverenitet nad KiM, prozivajući neka prošla vremena.

Oni koji su se radovali njegovom ubistvu sada su uspostavili sve suprotno od onoga što je on hteo, sada govore da su mu slični, sada rade ono što on ne bi, sada svoj razvratni politički pristup svemu poistovećuju sa njegovim koji je ni nalik tome, sada urnišu državu koju je on konsolidovao posle propasti do koje su je oni doveli devedesetih, sada satiru narod kome je on vratio dostojanstvo, sada hrane sendvičima svoje gladne birače, sada najgore među nama postavljaju da upravljaju, sada nemilice pljačkaju, sada za dušu ne pomišljaju slabima, sada se smeju kada još više ukradu, sada ubijaju poštene kada ih prethodno proteraju sa posla ili iz stanova, sada prodaju zemlju, rudnike, subvencije kojima nas zadužuju, sada upravo brišu trag da smo postojali.

Oni koji su se radovali njegovom ubistvu sada uživaju. Ja se nadam da neće još dugo. I voleo bih da im lično to uživanje prekratim.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.