Grenel: Razmena teritorija bila Boltonova samostalna politika, ne Trampova

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Kosova i Srbije, okrivio je bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, za to što je konstantno u situaciji da negira glasine o razmeni teritorija.

„Konstantno se borim protiv te glasine o razmeni teritorija između Kosova i Srbije. To nije Trampova politika, ali kada dovoljno istražite, obe strane kažu, pa to je ono što je Bolton rekao“, izjavio je Grenel za FoxNews.

On je naglasio da se nalazi u takvoj situaciji zbog toga što je Bolton forsirao sopstvenu politiku, umesto politike Donalda Trampa.

Ponovio je da će predstavnike srpske i kosovske delegacije okupiti sledeće nedelje u Vašingtonu, kako bi razgovarali o istorijskom pomaku i dogovoru.

Od savetnika do kritičara

Upravo je Džon Bolton bio taj koji je avgusta prošle godine izjavio da promene granica na Kosovu više nisu „crvena linija“ za SAD, što je naširoko protumačeno kao promena stava SAD prema konačnom rešenju kosovskog pitanja.

„Naša politika, politika SAD je da, ako dve stranke mogu da između sebe postignu dogovor, ne isključujemo teritorijalna prilagođavanja, nije na nama da o tome odlučujemo. To je očigledno teško pitanje. To pitanje je moglo davno da bude rešeno, ali nećemo ništa da sprečavamo i ne mislim da je bilo ko u Evropi, na bilo koji način prepreka da dve strane u sporu postignu zajedničko i zadovoljavajuće rešenje“, rekao je tada Bolton.

Deo srpskih medija je često u opisu Boltona isticao da je javnosti bio poznat „i po stavovima o Kosovu koji su znatno odudarali od uobičajenih u američkoj administraciji“.

To je uostalom, potvrđivao i srpski ministar diplomatije Ivica Dačić, pominjući Boltona naglašavajući da „treba da pravimo veliku razliku šta je Bela kuća a šta je Stejt dipartment„.

Bolton je međutim septembra prošle godine podneo ostavku na zahtev američkog predsednika, Donalda Trampa, zbog, kako je Tramp potvrdio, „političkih neslaganja“.

Narednih dana očekuje se da Bolton objavi knjigu „Soba gde se sve događalo: Memoari iz Bele kuće“ u kojoj iznosi niz optužbi na račun Trampa, uključujući i to da je svojevremeno izjavio da novinare treba streljati.

SAD su tužile Boltona nakon što je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće utvrdio da radna verzija knjige sadrži pasuse sa poverljivim informacijama o nacionalnoj bezbednosti, javila je Beta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.