Grenel demantovao navode Edvarda Džozefa da je posvećen podeli Kosova

Grenel Tači Vučić

Vest je ažurirana

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, nazvao je lažnim vestima navode da je posvećen podeli Кosova. On je u reakciji na intervju američkog profesora Edvarda Džozefa, na Tviteru napisao da se o takvoj temi nikada nije razgovaralo na sastancima između beogradske i prištinske strane.

Ova reakcija dolazi nakon što je američki profesor Edvard Džozef (Edvard Joseph), rekao da je pravi cilj Grenela, kosovskog predsednika, Hašima Tačija, i srpskog predsednika Aleksandra Vučiča postizanje sporazuma koji u osnovi ima podelu Кosova.

“Svrha vašingtonskog susreta ambasadora Ričarda Grenela sa predsednicima Kosova i Srbije, Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem u Beloj kući, bilo je razmatranje sporazuma dve strane zasnovanog na principu podele Kosova”, izjavio je u razgovoru za Glas Amerike Edvard Džozef, predavač na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins.

U međuvremenu, reagovao je i Hašim Tači, opet preko Tvitera: „Razočaravajuće je videti kako neki analitičari tako lako stvaraju sopstvene izmišljene planove (zamena teritorija, podela, autonomija) i pripisuju ih onima koji pokušavaju da naprave istorijski dogovor između Кosove i Srbije. Širenje lažnih planova i vesti neće pomoći ovom procesu“.

Podsetimo, upravo je Tači tokom kasnog proleća i leta 2018, direktno i često spominjao „minornu korekciju granica“, ali i isticao zahtev za, kako je to video, „pripajanje Preševske doline Kosovu“.

Odmah ubrzo, Grenel je demantovao navode profesora Džozefa.

„Lažne vesti. O ovome se nikada nije raspravljalo. Edvard Džozef je ovde nesmotren”, napisao je Grenel na Tviteru.

Grenel, koji preko Tvitera često šalje poruke o tome da su pojedini navodi i informacije lažne vesti, pre samo par dana demantovao je i navode člana Samoopredeljenja Erzena Vranićija (Erzen Vraniqi), o razgovoru Aljbina Kurtija i američkih zvaničnika, u kojem je kosovskom premijeru navodno preneto da SAD neće zaustaviti ekonomsku pomoć Kosovu, niti povući trupe.

Foto: Grenel, Tviter
Foto: Grenel, Tviter

 

Grenel demantovao LVV: Nije tačno da će SAD nastaviti sa podrškom Kosovu ukoliko kosovsko rukovodstvo nastavi da nanosi štetu svom narodu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.