Vučić: Čekaćemo da Priština ukine takse, nećemo reći hvala zbog štete koju su naneli Srbiji


Srbija će čekati da Priština ukine takse na srpsku robu i tada se neće na tome zahvaliti zbog štete koja je učinjena Srbiji, kazao je danas Aleksandar Vučić. Najavio je i da će u narednih sedam-osam dana imati sastanak u Berlinu i da razgovori o Kosovu i Metohiji neće biti laki.

U većem delu svog obraćanja novinarima u selu Mala Remeta kod Fruške gore, prilikom posete vinariji „Deurić“, u odgovoru na pitanje o Kosovu i Metohiji, srpski predsednik bavio se intervjuom koji je kosovski premijer dao nemačkom FAZ-u.

„Noćas smo premijerka Srbije Ana Brnabić, Marko Đurić i ja dugo pravili analizu, do sitnih sati čitajući tekst Aljbina Kurtija u FAZ-u, prateći pažljivo šta se zbiva u Nemačkoj i SAD i gledajući šta je to što bismo mi mogli da pokušamo da napravimo i da pokušamo da predvidimo, prvo da pokušamo da analiziramo, zatim da predvidimo dalje događaje“, kazao je.

Jasno je da se prištinska vlada sve jasnije okreće protiv Donalda Trampa i njegovih ljudi, objasnio je novinarima.

Podsetio je i na, kako je to predstavio, otvoren napad Kurtija na specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, i kako kaže, prikrivenog napada na savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, Roberta Obrajana.

Vučić smatra da uvredljiv odnos Kurtija prema Grenelu i američkoj administraciji nije pametan izbor.

Sa druge strane, istakao je da je Grenel čovek ogromne energije i entuzijazma koji ima veliko poverenje američkog predsednika Donalda Trampa, u šta se kako kaže, lično uverio.

Kazao je da je bio u zapadnom krilu Bele kuće i uverio se da oni svi rade zajedno i da su Amerikanci vredni ljudi.

A što se tiče sadržaja Kurtijevog intervjua za Frankfurter Algemajne Cajtung – „sporazumi koji se zasnivaju na pritisku i pretnjama nisu tako dobri kao pisma na koja stavljamo svoje potpise” – jedina je rečenica sa kojom se srpski predsednik slaže.

Tako je podsetio na „otimanje Kosova Srbiji NATO agresijom“.

“To je jedina stvar sa kojom se slažem sa Kurtijem, zato Kurti mora da računa da sve ono što je silom postignuto i agresijom protiv Srbije, strašnom agresijom 19 zemalja protiv Srbije, što je mnogo više od pretnji, to je direktna prisila, prema tome mora da ima još jasniji otklon, nego prema nečijim izjavama, prema nečemu što i ne predstavlja nikakvu prisilu i nikavu pretnju, ali im to ne pada napamet”.

Upravo se ovoj Kurtijevoj rečenici obradovao jer je došla kao da je naručio, a Kurtija je nazvao i savremenim Hegelom.

“Citiraću je na svakom mestu, gde god da se pojavim u svetu. Reći ću, pogledajte kako je savremeni Hegel ovo divno saopštio u Frankfurter algemajne cajtungu, pošto ga toliko poštujete i volite, molim vas da uvažite tu njegovu argumentaciju, zato što, sve ono silom i agresijom dobijeno na Kosovu, ne može biti uvaženo i po tom pitanju sam sa Aljbinom Kurtijem sasvim saglasan”.

Na pitanje o novom trogodišnjem programu Kurtijeve vlade u kojem postoje principi za dijalog sa Srbijom, te da se ne pregovara o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova i unutrašnjoj organizaciji Kosova, Vučić odgovara:

“Ne znam o čemu želi da razgovara, o lešnicima, orasima, o čemu? O lipama i hrastovima, ne znam o čemu misli da govori, ali dobro, čovek ne mora ni da razgovara, nije ni do sada razgovarao, do sada je uglavnom nešto samo pretio, nešto malo vređao, psovao, sećate se da je i moju ćerku čak, dete, pre dve godine. Časni ljudi i normalni muškaraci nikada ne bi radili. Ja ga razumem, šta ćete“.

Kurti antiamerički orijentisan ima podršku nekih evropskih zemalja jer je sukob među zapadnim silama evidentan

Spomenuo je i zahtev pojedinih evropskih partnera da Srbija pohvali delimično ukidanje taksi, uporedivši to sa „nasilnikom koji tuče ženu“ i koji obeća da to „neće da radi više“, ali uz opasku da pohvaljuje Amerikance jer su se oni po pitanju taksi postavili principijeno.

“Kada od nas traže pojedini evropski partneri da pohvalimo delimično ukidanje taksi, to je kao kada imate nasilnika u kući koji tuče ženu i tuče je pesnicama i nogama svakog dana, ali vam, onda kaže jedan dan, od danas više neću da te tučem pesnicama i nogama, nisam imao pravo na to, postao sam mnogo bolji, umiriću se, kao znak dobre volje od danas ću samo da te šamaram, a onda ta žena treba da kaže, baš sam srećna zbog toga, to je divan znak pažnje i mnogo nam je bolje zbog toga, što ćete danas da me šamarate“.

„E, to je ono što bi neke evropske zemlje volele, jer oni podržavaju Kurtija zato što je anti američki orijentisan, odnosno, oni ga guraju protiv Amerikanaca zbog sukoba koji evidentno postoji između različitih zapadnih sila”, kazao je.

Za to vreme, Srbija će čekati da se takse u potpunosti ukinu, bez reciprociteta, a kad se desi, neće reći hvala.

“Mi ćemo da čekamo da oni ukinu takse i nećemo im reći hvala kada ukinu takse, nego ćemo da im kažemo koliku su nam štetu napravili protivpravno, šta su sve uradili protiv naše zemlje i našeg naroda i nastavićemo da radimo, da pokušamo da u budućnosti ta šteta bude neuporedivo manja, a da se zahvaljujemo onome ko nam je rušio ekonomiju, slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga, to je nešto što nam ne pada napamet”.

Put u Berlin od najvećeg značaja za Srbiju

Dok očekuje da se to desi, predsednika sledeće nedelje očekuju važni razgovori. Za nedelju dana odlazi u Berlin gde razgovori neće biti laki za Srbiju.

“Put u Berlin je, ne moram da govorim, od najvećeg značaja za Republiku Srbiju, jer svaki razgovor sa Angelom Merkel je od izuzetnog značaja za našu zemlju”, rekao je, podsetivši da trgovinska razmena Srbije sa Nemačkom čini 13 odsto ukupne srpske razmene.

Razgovori o Kosovu i Metohiji neće biti laki, dok će po svim ostalim pitanjima Aleksandar Vučić imati dobre razgovore sa Nemačkom.

Kaže da u ovom trenutku ne vidi inicijativu Brisela po pitanju Kosova i Metohije.

„Ja kancelarku Merkel izuzetno poštujem, o njoj i njenom radu mislim sve najbolje, a da li možemo da se saglasimo po pitanju Kosova, spreman sam da čujem njene savete, njene predloge, ali do sada to nije bilo moguće“, rekao je Aleksandar Vučić.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.