Grdžaljiu: Uskoro nastavak iskopavanja na tri lokacije na Kosovu, planirano da se kopa i kod Sjenice

Direktor Instituta za sudsku medicinu, Arsim Grdžaljiu (Gërxhaliu)
FOTO: Ekonomiaonline

Direktor Instituta za sudsku medicinu, Arsim Grdžaljiu (Gërxhaliu) najavio je nova iskopavanja na tri lokacije na Kosovu s ciljem pronalaska tela preminulih tokom rata 1999. godine. Planirana su nova iskopavanja i kod Sjenice, potvrdio je Grdžaljiu.

Usled niskih temperatura i loših vremenskih uslova, iskopavanja započeta prošle godine kod Raške, na lokaciji Kiževak, gde su pronađeni posmrtni ostaci, obustavljena su krajem godine.

Tada je najavljeno da će se sa iskopavanjima nastaviti ove godine, kada se poboljšaju vremenski uslovi, ali i da će se kopati i na drugim lokacijama.

U intervjuu za EkonomiaOnline, Grdžaljiu potvrdio je da se planiraju radovi u Štavalju, kod Sjenice, ali i na tri lokacije na Kosovu.

„Trenutno imamo tri lokacije na Kosovu u vezi kojih postoji koordinacija da započnemo rad na lokaciji, i normalno je da posle Kiževaka, planiramo da pristupimo Štavalju, nadam se da će u međuvremenu biti razrađena još jedna lokacija. Nećemo se zaustaviti dok ne obavimo neophodne radove i iskopavanja“, rekao je.

Kaže ujedno da je institucija koju predstavlja u stalnom kontaktu sa kosovskim tužilaštvom za ratne zločine i policijom, te da se trenutno „vrši istraga“, pre nego što predstavnici Instituta za sudsku medicinu pristupe lokacijama.

Da postoji mogućnost da će se vršiti iskopavanja i na drugim lokacijama u centralnoj Srbiji, potvrdio je još krajem prošle godine predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.

Odalović je tada novinarima rekao da će biti istražene tri lokacije po zahtevu Kosova, a da je jedna od njih upravo Štavalj.

„Jedna je lokacija koja je vezana za Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice. Sledeća je Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, a treća je lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj. To su informacije koje smo dobili od Prištine i prihvatili da ih proverimo“, rekao je tada Odalović.

Podsetimo, tokom prošle godine vršila su se iskopavanja na ukupno deset lokacija. Osim one u Kiževaku, posmrtni ostaci sa ostalih devet lokacija ekshumirani su na teritoriji Kosova, potvrdio je nedavno za KoSSev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade, Ram Manaj (Ramë Manaj).

Pretpostavlja se da su na ovim lokacijama pronađeni posmrtni ostaci 16 osoba.

Kako je tada naveo Manaj, u toku je proces identifikacije, uzoraka svih tela koji su poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, ali i da za sada nije stigao odgovor.

O iskopavanjima kod Raške i na teritoriji Kosova čitajte u:

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževku – proces zaštititi od politizacije

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Pronađeni posmrtni ostaci nestalih u rejonu Orahovca i Prizrena, Hoti potvrdio

Pronađeni posmrtni ostaci u Orahovcu, iskopavanja se nastavljaju u Prizrenu

Nestali: Na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici do sada pronađeno 73 tela

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževku – proces zaštititi od politizacije

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.