Vučić: Važne konsultacije, pa nastavak dijaloga; Grčka nas uverava da neće da prizna Kosovo

„Dobili smo uverenje Grčke da neće priznati Kosovo“, izjavio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić kojeg, kako je sam najavio, očekuju „velike i važne konsultacije“ o Kosovu, a potom i nastavak samog dijaloga u Briselu.

Za Srbiju je bitno da čuva nacionalne interese, poručio je predsednik Srbije iz zgrade predsedništva za TV Pink.

U iščekivanju juna meseca, za kada je najavljen nastavak dijaloga i prvi sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u svojstvu pregovarača, predsednik kaže da će se u narednim danima održavati konsultacije u Beogradu, a da potom slede razgovori u Briselu.

Novinar TV Pinka u više navrata je informisao predsednika o tome „šta se priča“.

Priča se da bi Francuska mogla da „preuzme palicu“ u dijalogu, te da bi ova zemlja takođe mogla da predloži „privremeni sporazum“ na osnovu kog bi Srbiji pripala autonomija na Severu Kosova, SPC poseban status, a „da je sve to zbog Grčke koja bi trebalo da da viznu liberalizaciju Kosovu“, informisao je novinar TV Pinka.

Predsednik je konstatovao da viznu liberalizaciju treba da odobri Evropska unija, ali i dodao da se ovde radi o nečemu drugom. O čemu – to nije otkrio, već je naveo da će o tome pričati u narednim danima.

Kaže da ne bi da govori pre nego što se uveri šta je istina.

„Očekujem da vidim, pošto je bilo nekih promena u odnosima, da li je u pitanju samo trgovinska kancelarija ili postoji point of interest između Prištine i Grčke. Videćemo kako to ide, pa ćemo obavestiti javnost“, dodao je predsednik.

Na još jednu konstataciju novinara „da se priča“ da bi Grčka mogla da prizna Kosovo, predsednik Srbije kaže da je dobio uverenje od ove zemlje da do toga neće doći.

„Oni nas uveravaju da neće da priznaju, ali, ove stvari koje smo videli, za nas svakako nisu najbolja vest. Tako da videćemo, obavestićemo javnost u potpunosti“, poručio je predsednik bez preciziranja šta to nije „najbolja vest“ za Srbiju.

Grčka je jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, pored Slovačke, Kipra, Rumunije i Španije.

U prethodnom periodu se u medijima spekulisalo da bi upravo Grčka mogla da promeni svoj stav prema Kosovu, za razliku od ostale četiri zemlje EU, a ovakve ocene su izneli eksperti za međunarodnu politiku – Dejvid Filips i Danijel Server.

„Grčka će vrlo verovatno priznati Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo“, rekao je Filips za RTV Dukađini.

Odmah zatim je stigao odgovor ambasadora Grčke u Srbiji, Jorgosa Djakofotakisa:

„U principu ne komentarišemo mišljenja analitičara, grčki stav o nepriznavanju Kosova je dobro poznat i ostaje nepromenjen“, poručio je ovaj zvaničnik za Tanjug.

Međutim, aprila meseca intenzivirali su se sastanci predstavnika Prištine i Atine.

Prvo su se sastali kosovski premijer i šefica grčke Kancelarije za vezu na Kosovu, Hrisula Aliferi. Tada je Kurti ujedno zatražio od ove zemlje da prizna kosovsku nezavisnost.

Početkom maja meseca u Prištinu je došao gradonačelnik Atine, Kostas Bakojanis. On se tokom višednevnog boravka sastao sa nekoliko prištinskih zvaničnika, a među kojima je i kosovski premijer.

Na ovim sastancima je izražena volja strana za produbljivanje saradnje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.