Gradonačelnik Mališeva: Nemamo lekare, sredstva i opremu

radonačelnik Mališeva Regip Begaj
FOTO: RTK2

Gradonačelnik Mališeva, Regip Begaj, obratio se kosovskoj vladi sa zabrinutošću zbog situacije u toj opštini koja je u izolaciji zbog pojave korona virusa, jer ne raspolažu ni dovoljnim brojem lekara ni potrebnom opremom, tvrdi.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da se opština suočava sa nedostatkom osnovnih lekova i lekara.

Begaj je apelovao na kosovske institucije za pomoć, jer, kako kaže, opština ne može sama da se izbori sa novonastalom situacijom.

On je na konferenciji za novinare rekao da osim sa Institutom za zdravlje nisu imali komunikaciju sa ostalim institucijama.

„Zabrinjavajuće je jer imamo nedostatak lekara, imamo tri lekara u samoizolaciji. Apelujemo da se donese rešenje za opštinu Mališevo“, rekao je Begaj.

Gradonačelnik je rekao da je u Mališevu od 27. februara do 5. marta iz Italije došlo oko 125 građana.

Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, potom je izjavio da će Vlada snabdevati opštine u kojima su registrovani slučajevi korona virusa, neophodnim stvarima, ali da se nada da nijedna druga opština neće biti u karantinu.

Podsetimo, do sada je registrovano devet slučajeva korona virusa na Kosovu. Prema poslednjim podacima od sinoć, od ukupnog broja obolelih, četiri je iz opštine Mališevo, tri su iz Vitine, jedan iz Kline i jedan iz Podujeva.

U opštinama Klina i Vitina je zabranjen ulazak i izlazak, dok se selo Stubla u opštini Vitina nalazi u karantinu, s obzirom na to da je stariji pacijent oboleo u ovom mestu. Mališevo je potom takođe izolovano.

Kosovska vlada sinoć je ujedno na svom sastanku na poziv premijera Kosova, Aljbina Kurtija, a na zahtev ministra zdravlja Arbena Vitije, odlučila da proglasi vanredno stanje za javno zdravlje.

Pročitajte još:

Prva dva slučaja virusa korona na Kosovu

Još jedan slučaj virusa korona na Kosovu, ukupno tri osobe zaražene

Zabeležena još dva slučaja korona virusa na Kosovu, ukupno pet osoba zaraženo

Još četiri osobe zaražene korona virusom na Kosovu – devet ukupno

Kosovska vlada proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.