Građani žele dijalog sa Prištinom: Rezultati istraživanja o pregovorima u Briselu

Tri četvrtine građana centralne Srbije je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine – pokazuju rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Prema istraživanju, u koje je „Blic“ imao ekskluzivan uvid, čak dve trećine građana smatra prihvatljivim svaki dogovor koji unapređuje zaštitu prava Srba i stabilnost u regionu. Trećina građana centralne Srbije smatra da dijalog između Beograda i Prištine treba voditi bez obzira na pritisak EU kako nerešena pitanja ne bi ostala novim generacijama.

Skoro četvrtina ispitanika smatra da treba razgovarati samo pod uslovom da se obezbeđuje zaštita srpskih interesa, a 14 odsto smatra da je dijalog poželjan ako ne vodi zvaničnom priznanju Kosova – nalazi su ispitivanja javnog mnjenja koje je tokom ovog meseca sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.403 stanovnika centralne Srbije, bez Kosova.

"Ovo je ohrabrujući podatak u svetlu nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, pogotovo imajući u vidu da tek svaki deseti građanin centralne Srbije misli da razgovore treba prekinuti," objašnjava za "Blic" istraživač BCBP, Isidora Stakić.

Zanimljivo je da su glasači SNS, SPS, DS, DSS, Dveri i LDP ujedinjeni u stavu da treba voditi briselski dijalog, a da čak petina glasača Dosta je bilo (20%) smatra da pregovore sa Prištinom ne treba voditi ni pod kakvim uslovima. Jedino glasači SRS u većem broju zastupaju ovakav stav (25%).

Na pitanje kakav dogovor sa Prištinom je prihvatljiv, jedna trećina ispitanika smatra da je prihvatljiv svaki dogovor koji ne podrazumeva formalno priznanje nezavisnosti. Za podelu Kosova na jug i sever sa srpskom većinom je 10 odsto, a manje od osam procenata građana centralne Srbije misli da je priznanje nezavisnosti Kosova prihvatljivo.

"Pitanje statusa Kosova već godinama dominira u izjavama nosilaca vlasti, a manje se pažnje posvećuje ostalim važnim pitanjima, pre svega onim koja se tiču konkretnih problema građana. Skoro dve trećine građana centralne Srbije uviđa značaj policijske i pravosudne saradnje između Beograda i Prištine u cilju sprečavanja kriminala," ističe Stakićeva.

Više od četvrtine ispitanika (27%) slaže se da od dijaloga imaju koristi i Srbija i Kosovo, dok duplo manji procenat građana (13,6%) misli da su i Kosovo i Srbija na gubitku.

BCBP će u narednom periodu predstaviti navedeno istraživanje koje pored briselskog dijaloga obuhvata pitanja spoljne politike i nacionalne bezbednosti.


 Vučić: Izgubio sam poverenje u Prištinu

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je izgubio poverenje u Prištinu i da će zato nastavak dijaloga u Briselu biti veoma težak, ali i da očekuje na prvom mestu jasne poruke o EU što se tiče "upotrebe oruđa i oružja".

"Želim da zamolimo EU zvaničnike da ne pružaju podršku dovođenju oružja i oruđa tamo gde mu nije mesto, a sve ostalo, druge teme, dešavaće se neki drugi put," rekao je Premijer nakon sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH, Denisom Zvizdićem.


Blic

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.