Građani sa severa Kosova već dva meseca ne dobijaju pošiljke iz centralne Srbije

Foto: NOVA S/Shutterstock

Građani sa severa Kosova već dva meseca na dobijaju pošiljke iz centralne Srbije. Slanje pošiljki iz srpskih gradova na Kosovo već godinama unazad otežano funkcioniše, pre svega zbog oklevanja pošiljalaca, ali i njihovih odluka da ne šalju robu na Kosovo. Međutim, od kada su kosovski specijalci primenom sile uveli albanske gradonačelnike u tri opštinske zgrade, i kosovske vlasti pojačale mere kontrole Severom, aktuelna kriza se dodatno odrazila i na poslovanje Pošte.

Građani na severu Kosova već nekoliko godina suočavaju se sa velikim problemima jer je obično poručivanje kozmetike, nakita ili nečeg drugog – pravi izazov, imajući u vidu da mnoge kompanije ni ne šalju robu na KiM, a neretko je nemoguće podići paket člija je vrednost veća od 2.000 dinara, jer onda podleže carinskoj kontroli.

Upravo zbog toga, veći deo obaveza u pošti, žitelji sa severa Kosova obavljaju u poslovnicama u Raški, Ribariću, Novom Pazaru, Kraljevu, ili nekom drugom mestu u centralnoj Srbiji, dok platni promet još uvek funkcioniše nesmetano.

U odgovoru za Nova.rs, iz PostExpress-a Pošte Srbije navode da „s obzirom da ne funkcioniše saobraćaj sa Kosovom, pošiljke se zadržavaju u Kraljevu“.

Nije međutim precizirano na kakvu se to blokadu saobraćaja misli.

Dodaju i da pošiljalac ili primalac mogu podneti Zahtev za raspolaganjem pošiljkom u prijemnoj ili dostavnoj fazi.

Ukoliko žele da im se pošiljka vrati, moraće da plate i povratnu poštarinu.

Građani na Severu trenutno još uvek dobijaju pisma i slične pošiljke, ali dotok bilo kakve robe nije moguć.

Ljiljana Perović iz Zubinog Potoka bavi se humanitarnim radom.

Problemi u radu pošte umnogome joj otežavaju svakodnevnio funkcionisanje imajući u vidu da pakete humanitarne pomoći koja stiže sa svih strana podiže u pošti u Ribariću, do kog vozi oko sat, prelazeći administrativnu liniju.

„Žena koja mi je poslala pošiljku kaže da su joj poštari rekli da se ne zna kada će moći da sitgne na Kosovo“, navodi Perović.

Podsetimo, Beograd i Priština su još 2013. godine, u okviru dijaloga u Briselu, postigli sporazum za Telekom. Međutim, prema dostupnom dokumentu, pošte se spominju samo u tački 5: „Iako poštanske usluge nisu bile deo ovih razgovora, obe strane su se složile da će se o njima razgovarati u kasnijoj fazi“.

U izveštaju Kancelarije za Kosovo i Metohiju o napretku u pregovaračkom procesu za 2020. godinu, poslednjem dostupnom na sajtu ove vladine kancelarije, navedeno je:

„Međutim, iako je veći deo dogovora iz oblasti telekomunikacija implementiran, još uvek je ostalo da se reše pitanja harmonizacije spektra za mobilnu telefoniju, televizijskog signala i normalizacije saobraćaja poštanskih usluga“.

A u jeku su vesti iz Prištine da ukine licencu Telekomu doo, privatizovanoj firmi, koja sada posluje u kosovskom sistemu, proistekloj iz srpskog Telekoma koji je na Kosovu funkcionisao sve do primene ovog sporazuma – na koji se referiše u izveštaju Kancelarije za KiM.


O tome u:

Telekom Srbija: Doneta odluka o ukidanju MTS d.o.o, žalićemo se

Iako poštari u kosovskom sistemu funkcionišu na Severu i raznose poštu, Pošta Kosova se ni 10 godina nakon sporazuma nije u potpunosti proširila na Severu, kao što se nisu u potpunosti prošile ni telefonske mreže albanskih operatora Vala i Ipko.

Ipak, izgradnjom specijalnih baza kosovske policije mesecima unazad su u ovo vreme pre godinu dana izvođeni radovi upravo na uspostаvljanju telekomunikacione infrastrukture, pre svega u opštinama Leposavić i Zubin Potok, te su mesta, u kojima se nalaze baze, i sami prelazi, sada u potpunosti pokrivena signalima kosovskih operatora sa juga.

Pročitajte još:

Kakva je situacija sa nabavkom robe i lekova na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.