Priština potražuje srebrnu kopču iz 6. veka; BG uzvraća slikom oskrnavljene crkve

Srebrna kopča iz 6. veka nove ere, otkrivena na arheološkom nalazištu Ulpijana, najnoviji je artefakt koji kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta potražuje. Zvanični Beograd, u odgovoru Prištini, i ovoga puta se oglašava fotografijom oskrnavljene crkve.

„Ova kopča napravljena od srebra, iz 6. veka nove ere, otkrivena u severnoj nekropoli Ulpijana, Republici Kosovo, nalazi se među 1247 eksponata zbirke kulturnog nasleđa Kosova, koje Srbija nezakonito drži više od dve decenije. Ne vraćajući ih u mesto porekla, Srbija krši konvencije Uneska, sporazum o povratku i Ahtisarijev dokument“, navelo je ovo ministarstvo u subotu, uz heš teg „vratite ih domu“.

Istog se dana oglasilo srpsko ministarstvo za kulturu, kao i do sada fotografijama uništenih crkava. Ovog puta, opredelili su se za posle rata oskrnavljenu crkvu u Đurakovcu.

„Povodom upornih zloupotreba privremenih institucija u Prištini, u pokušaju da prisvoje kulturnu baštinu, Ministarstvo kulture podseća da je Srbija članica Uneska i potpisnica kulturnih konvencija, koje poštuje i posvećeno sprovodi“, takođe su podsetli i na ranije reči.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Кosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Кosova i Metohije“, naveli su i ovog puta, takođe, dodajući:

„Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije Uneska, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti“.

Više o ovim zahtevima Prištine informišite se na našoj tematskoj stranici:

Kulturna baštinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.