Građani KM: Barikade uklanjaju oni koji su ih i postavili, očekuju podršku BG i smirivanje tenzija uz dogovor u korist Srba

Građani severnog dela Mitrovice saglasni su da trenutna situacija na Severu Kosova nije ni malo dobra. U vox pop anketi KoSSev portala bilo je onih koji su otvoreno podržali barikade, a koji smatraju da one moraju biti uklonjene samo nakon dogovora koji je u korist Srba. Sa druge strane, bilo je i onih koji nemaju stav o ovom pitanju, jer je to „visoka politika“ o kojoj građani ne odlučuju. Dolazak pojačanih snaga Kosovske policije za neke je „okupacija Severa“, u drugima izaziva neprijatnost zbog dugih cevi, ali ne i strah, a u trećima zabrinutost.

Većina građana severnog dela Mitrovice koje smo sreli na ulicama grada, odbilo je da govori za KoSSev o najnovijim tenzijama na Severu Kosova. Sa druge strane, oni koji su na to pristali, konstatuju da trenutna situacija nije ni malo dobra.

Jedan od građana za novonastalu situaciju optužio je kosovskog premijera, navodeći da on pokušava da na „silu zauzme Sever“.

Njegov sugrađanin kaže da su ova dešavanja samo kulminacija stanja na terenu, ali da su za poboljšanje potrebne sistemske promene.

Građani takođe tvrde da je novonastala situacija stvorila praktične probleme, ukazujući na to da pojedini objekti i institucije ne rade.

„Evo sada sam upravo krenuo u banku da napravim neku transakciju, ali ne radi, te ću verovatno neke penale morati da platim“, kaže jedan građanin.

Osoba albanske nacionalnosti koju smo zatekli u Bošnjačkoj mahali, takođe trenutnu situaciju ocenjuje kao lošu, ali i dodaje da nikada do sada nije imao problema, kako pre najnovijih tenzija, tako i sada.

Sa građanima smo razgovarali i o barikadama na Severu Kosova koje su danas ušle u peti dan.

Većina građana srpske nacionalnosti smatra da su one opravdane, te da se putem njih Srbi bore za svoja prava.

Jedan od njih tvrdi da su barikade vid otpora građana i protest:

„Da ne mogu više da nam rade to što rade i tu je sam narod organizator, jer vidite kako hapse i na koji drugi način može da se protestuje ili da se izrazi nezadovoljstvo“.

„Mora da se skrene pažnja na neki način, da ipak faktori koji odlučuju o nama uzmu u obzir i naše probleme“, poručuje drugi sagovornik KoSSev-a, ali uz naznaku da „sila ne rešava ništa“.

Starija sugrađanka kaže da na barikade „sva deca idu“ pa i, tvrdi, njena.

„Šta da radim, mora. I ja bih išla sutra da me pozovu, prva bih išla na barikade, da zamenim decu, teško je“, poručila je.

Pojedini građani koji podržavaju barikade, takođe smatraju da će one biti uklonjene i to od strane Srba, ali poručuju da bi to trebalo da se dogodi kao rezultat dogovora koji će biti u korist Srba.

Jedan građanin navodi da da bi pre uklanjanja trebalo da budu pušteni Srbi koji su uhapšeni prošle nedelje, jer, kako tvrdi, oni ništa nisu uradili.

„Svako sutra može da bude uhapšen jer je Kurti to rekao“, kazao je.

On takođe navodi da se „mnogo vremena daje Kurtiju“, te da je za Srbe sve gora situacija što se duže pregovara.

Bilo je i onih koji smatraju da Srbi neće uklanjati barikade.

„Oni će istrajati, mi smo jak narod, držimo do kraja. Oni ne smeju da ih sklone, a ovi stranci ne verujem ni oni da će da ih sklone, samo može policija da ih skloni“, poručila je starija sugrađanka.

Pojedini sagovornici KoSSeva nisu izneli stav povodom toga da li će biti uklonjene barikade, dok je jedan od njih poručio da običan narod ne odlučuje, već politika.

Građane smo ujedno upitali kako komentarišu to što su u severnom delu Mitrovice stacionirane pojačane jedinice KP nakon što su Srbi sa Severa napustili tu instituciju.

Mišljenja su bila podeljena, od toga da je reč o „čistoj okupaciji Severa“ do toga da je reč o „koreografiji“ i „pokazivanju mišića“

„Kurti ima za cilj da zauzme Sever. Uhapsili su trojicu Srba što znači da sa njim nema nikakvog dogovora i da mora narod sa nekim buntom da reaguje, drugačije ne vidim nikakav smisao“, kaže jedan od sagovornika KoSSev-a.

On smatra da je Beograd „oprezan“ kada je pružanje otpora u pitanju i da je građanima potrebna podrška srpskog državnog vrha koji je pozvao da na Srbe sa Kosova gleda kao na ravnopravne građane.

„Nama ne trebaju pare, ne treba nam pomoć, ne treba nam ništa, mi ćemo da se snađemo, ali mi želimo mir i slobodu, hoćemo da živimo ovde i nećemo da idemo odavde, nema šanse i to neka znaju svi i međunarodna zajednica i Srbija i Kurti i svi. Odavde ne idemo nigde sigurno“.

Njegov sugrađanin kaže da mu nije problem što su policijski službenici tu, ali i da jeste neprijatno videti ih sa dugim cevima.

Većina njih, sa druge strane, kaže da ih dolazak pojačanih snaga Kosovske policije nije uplašio. Poručuju da su navikli na nestabilnu situaciju na Severu, ali i da je problem za mlađe naraštaje.

„Pa nama nije to ovako jedna godina, nama malo malo, sirene, trči dole i stranci kad su bili i mi smo dole po mostu bili, to nije jedna godina, to je već koliko godina, nije baš jednostavno to, ne znam ali teško, sad je baš najteže što se tiče situacije sad je najteže. Da ima naše policije i naše vojske, ali nema, prinuđeni smo njima“

Starija sugrađanka, sa druge strane, konstatuje da nije svejedno kada ti „pretresaju decu“.

Ali kod nas je ovo stalno, malo malo, pa bukne

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na Gazivodama

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.