Gračanica: Jedanestomesečni dečak u teškom stanju, roditelji optužuju lekara

Foto: Kim

Melita Zećiri i njen suprug Fadilj obratili su se medijima ispred Doma zdravlja u Gračanici jer se, kako su naveli, zdravstveno stanje njihovog jedanaestomesečnog sina znatno pogoršalo zbog propusta u radu i pogrešne terapije koju je propisao pedijatar zaposlen u toj instituciji dr Ivan Lukić.

Skupu ispred gračaničkog Doma zdravlja su prisustvovali bliži rođaci porodice Zećiri, a prisutnim novinarima se najpre obratila majka bolesnog dečaka.

“Detetu su se pojavile bubuljice između nogu. To nije prolazilo dva dana, pa smo se obratili pedijatru Doma zdravlja Gračanica Ivanu Lukiću. On je propisao mast koja je dan kasnije izazvala alergijsku reakciju. Ponovo smo odveli dete kod dr Lukića, dao mu je injekciju i rekao da sutra dođemo na kontrolni pregled“, kazala je Melita Zećiri.

Ona je dodala da je doktor bio jako ljut na kontrolnom pregledu što su ga oslovili imenom, a ne sa “doktore“, te da je bio vrlo neljubazan i da nije hteo da pregleda dečaka na molbu njenog supruga.

“Rekli smo doktoru da ćemo ga prijaviti zbog odbijanja da izvrši pregled, a on je kazao da to ‘slobodno uradimo’ i u zdravstvenom kartonu je samoinicijativno naveo da roditelji odbijaju lečenje“, rekla je ona i dodala da je mali bolesnik izgubio na težini, te da je sa 11 spao na pet kilograma.

Fadilj Zećiri je naveo da se obraćao i direktorki Doma zdravlja u Gračanici, Mirjani Dimitrijević.

“Napisali smo izjavu i ona je ostala u fioci. Tri meseca je prošlo kako se moj sin razboleo i niko nije pozvao da pita kako mu je“, rekao je Zećiri.

On smatra da se lekar prema njima poneo neprimereno samo zato što su romske nacionalnosti.

“Apelujem na sve Rome i Srbe da se ne obraćaju za pomoć dr Lukiću. Izbacio me iz kancelarije samo zato što sam romske nacionalnosti. Angažovao sam advokata, tužiću direktorku Miru, Perića i dr Lukića. Tražiću na sudu novčanu nadoknadu za pretpljeni duševni bol, kao i za troškove nastale zbog propusta u lečenju“, dodao je Fadilj Zećiri.

Direktorka Doma zdravlja dr Mirjana Dimitrijević je prokomentarisala navode porodice Zećiri.

“Danas mi je prvi dan nakon bolovanja, odsustvovala sam sa posla 15 dana zbog bolesti. Ne znam kakvo je sada stanje pacijenta. U decembru mi se obratio gospodin Zećiri pisanim putem, nakon čega smo ja i pravnik Stojan Perić razgovarali sa njim i njegovom suprugom o problemu koji je nastao. On je dete vodio kod našeg pedijatra i dermatologa, nakon čega je dobio uput za Kosovsku Mitrovicu. Dete je primalo terapiju na osnovu izveštaja lekara specijaliste dermatologije iz Kosovske Mitrovice“, rekla je dr Dimitrijević.

Ona je navela i da će preduzeti sve što je potrebno i sankcionisati ponašanje lekara ako se utvrdi da je bilo nesavesnog lečenja i povrede prava pacijenata.

“Javljalo mi se dosta roditelja koji su nezadovoljni radom dr Ivana Lukića, detaljno ćemo ispitati ovaj slučaj. Ukoliko se utvrdi da je potrebno, pokrenućemo i disciplinski postupak“, kazala je direktorka Doma zdravlja dr Mirjana Dimitrijević i naglasila da niko ne može da kaže da su građani romske nacionalnosti diskriminisani.

Zaključila je da svi pacijenti imaju jednak tretman bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Pedijatar Doma zdravlja u Gračanici dr Ivan Lukić danas nije želeo da se obrati medijima.

Kako RTV Kim saznaje, u toku je prikljupljanje potpisa za peticiju kojom se traži odgovornost pedijatra Lukića ubog neprofesionalnog odnosa prema roditeljima malih pacijenata i kršenja etičkog kodesa prilikom rada. Peticiju je takođe inicirala jedna nezadovoljna mama.

Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.