Petković sa ambasadorom Košarom: Beograd smatra da se otvorena pitanja mogu rešavati mirnim putem

 Petković sa ambasadorom Košarom
FOTO: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji, Pjerom Košarom, koga je upoznao sa trenutnom političkom i bezbednosnom situacijom na teritoriji Kosova, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

“Petković je informisao francuskog ambasadora o poslednjim događanjima na Kosovu i Metohiji, u svetlu odluke privremenih institucija samouprave u Prištini da se u srpskim sredinama na KiM onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije. Direktor Petković je naglasio da se radi o nastavku kampanje nasilja i represije nad srpskim narodom, koja traje već mesecima, ali i o otvorenom nastojanju da se potpuno ponište i ukinu najelementarnija politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM, kako se navodi u saopštenju, izrazio je očekivanja da će međunarodna zajednica biti čvršća i da će blagovremeno izvrši snažniji pritisak na Prištinu, kako se sve ne bi svelo samo na reakciju saopštenja i retoričkih poruka, što očigledno za prištinske političke strukture nije bilo obavezujuće.

Dalje se u tekstu navodi da je Petković podsetio da je srpskom narodu, uz podršku OEBS-a, u prošlosti bilo omogućeno da glasa na izborima koje raspisuje Republika Srbija i da se odluke Prištine po pitanju održavanja referenduma mogu smatrati „najflagrantnijim aktom političkog i pravnog nasilja“.

“Dodatno nespokojstvo unose izjave prištinskih političara da će Srbima na Kosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, posebno na izborima 3. aprila, što, prema njihovom planu, u krajnjem ishodištu treba da obeshrabri srpski narod u borbi za opstanak i njegova prava u našoj južnoj pokrajini. Takav prištinski scenario ukidanja prava glasa za izbore u aprilu sigurno se neće dogoditi”, podvukao je direktor Petković, stoji u saopštenju.

„Sve ovo vodi ka ugrožavanju mira i nastavku opasne destabilizacije regiona, ali i poništavanju svih do sada uloženih napora da se dođe do uspostavljanja poverenja i normalizacije odnosa u našoj južnoj pokrajini“, kazao je ujedno Petković.

“I pored svega ovoga, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje preuzetih obaveza iz briselkih dogovora od strane Prištine, još jedna velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa“, naglasio je Petković.

Na kraju saopštenja se navodi da je direktor Kancelarije za KiM izrazio uverenje da će posvećenost Francuske i Srbije regionalnoj stabilnosti i uspešan razvoj saradnje dve države, na osnovama tradicionalnog prijateljstva, biti nastavljen i u budućnosti.

Radio Mitrovica Sever

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.