Gračanica: Domaćinstva bez vode tokom noći; Kostić: Uskoro radovi na uređenju vodovodne mreže

Domaćinstvima koja se vodom snabdevaju iz Gračaničkog jezera u opštini Gračanica uveden je novi režim restrikcija vode, a sve u cilju smanjenja kvarova na vodovodnoj mreži. Domaćinstva će biti bez vode svake večeri u periodu od 21 čas do 7 časova izjutra . Zbog pucanja cevi na vodovodnoj mreži meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca su od subote bez vode. Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić tvrdi da će kvarovi uskoro biti otklonjeni i da će problemi sa vodosnabdevanjem biti rešeni jer će se početi, kako je rekao, sa "otklanjanjem propusta" koji su proteklih godina nastali. On je rekao da je najveći uzrok isključenja vode problem sa vodovodnom cevi koja se nalazi u opštini Padalište i dodao da je za narednu godinu u planu i ugradnja još jedne nove vodovodne cevi kako bi Gračanica imala "alternativni smer snabdevanja vodom".

"Mi smo sa Regionalnim vodovodom, s obzirom da je to u njihovoj nadležnosti, potpisali memorandum i čekamo sprovođenje tenderske procedure i mi smo spremni da 40.000 evra uložimo da kompletnu cev hitno promenimo. Ono što je najbitnije da građani znaju je da nećemo sa ovakvim problemima da čekamo predstojeću zimu," rekao je Kostić.

On je za narednu godinu najavio i ugradnju još jedne vodovodne cevi kako bi opština Gračanica imala alternativni smer snabdevanja vodom, a u toku je izrada projekta za kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže.

Kostić je takođe kazao i da od donatora zavisi da li će rekonstrukcija te vodovodne mreže biti kompletna – sa rezervoarima i bazenima za vodu, ili će biti rekonstrukcije samo glavne vodovodne cevi u samoj Gračanici, i dodao: 

"Moram da kažem da je u 21-om veku nedopustivo da se građani snabdevaju vodom preko azbestnih cevi i lično se zalažem da prvi veliki infrastrukturni projekat koji treba da se desi u opštini Gračanica bude upravo rekonstrukcija vodovodne mreže makar to radili u fazama dve-tri godine, ali ćemo te azbestne cevi promeniti."

Kostić je istovremeno zamolio građane da imaju strpljenje i razumevanje jer će, kada radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže budu počeli, saobraćaj biti otežan.  

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.