Kosovska Mitrovica: Od sutra kreće akcija zbrinjavanja pasa lutalica

Veterinarska ambulanta iz Severne Mitrovice "NeraVet" pokreće akciju hvatanja pasa lutalica. Ova akcija počeće sutra i trajaće šest meseci, a sprovodiće se na svim lokacijama u gradu. Cilj akcije je da svi psi lutalice budu veterinarski zbrinuti, očišćeni od parazita i vakcinisani. Očišćeni i vakcinisani psi će biti vraćeni ponovo na ulice. Takođe, jedan od ciljeva je, kako kažu, i zaštita svih građana, jer će svi psi koji budu zbrinuti biti zdravi.  

"Akciju čišćenja, vakcinisanja, kastriranja i čipovanja pasa lutalica smo pokrenuli samoinicijativno, a za akciju imamo i podršku  predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića, koji će ovu akciju pomoći ustupanjem vozila za prevoz pasa kao i jednog pojedinca iz OEBS-a," kaže vlasnik veterinarske ambulante "NeraVet" Slobodan Radovanović koji je zajedno sa svojom suprugom Milicom Elezović, doktorkom veterine, pokrenuo ovu akciju.

Radovanović dodaje da će akcija krenuti od bolničkog kruga jer, kako kaže, najviše pritužbi stiže upravo iz ovog dela grada. Nakon hvatanja, psi će biti zbrinuti u veterinarskoj ambulanti "NeraVet" koja se nalazi u ulici Sutjeska.

"Svi psi će biti potpuno veterinarski zbrinuti, očišćeni od unutrašnjih i spoljnih parazita, vakcinisani protiv zaraznih bolesti i protiv besnila. Mužjaci će biti kastrirani, a ženke sterilisane i samim tim sprečena njihova dalja reprodukcija. Svi psi će biti čipovani, obeleženi i odmah nakon toga vraćeni na ulice," objasnio je Radovanović, dodavši da su oni ovakve akcije sprovodili i u prošlosti, ali da se ova akcija razlikuje od prethodnih jer je sada napravljena baza podataka koju će imati ambulanta, bolnica i opština, te i da svako povređivanje i ubistvo psa koji je zbrinut podleže krivičnim sankcijama.

Radovanović navodi i da su ovu akciju pomogli i sugrađani koji su, kako kaže, želeli da ostanu anonimni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.