Gervala poslanicima PDK: Vi ste formirali Sud, nije Srbija, PDK: Ne treba nam Dačić, tu je Donika

Sednica skupština Gazeta Express
FOTO: Gazeta Express

Četvrti dan za redom ne jenjavaju tenzije na relaciji vlast-opozicija u Prištini zbog izjave sadašnje kosovske ministarke spoljnih poslova iz 2017. godine o tome da će poslati „materijal“ Specijalnom sudu o Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju. Rasprava se danas sa društvenih mreža preselila u skupštinsku salu. Sednicu je obeležio i fizički sukob poslanika.

Prema dnevnom redu kosovske skupštine, danas je trebalo da se raspravlja o o organizaciji obrazovanja usled situacije sa pandemijom, ali i o preporuci Odbora za ekonomiju, industriju i preduzetništvo u vezi sa zahtevom KOSTT-a za obezbeđivanje sredstava za pokrivanje gubitaka za struju na Severu Kosova.

Poslanici se nisu dotakli obrazovanja, ali jesu vakcina protiv kovida.

Što niste do sada nabavili vakcine; Što vi niste prethodno nabavili vakcine – stizale su međusobne kritike opozicije i vlasti.

Potom se prešlo na još jednu temu koja nije bila planirana dnevnim redom – Specijalni sud u Hagu.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, koja se početkom nedelje našla pod najezdom kritika zbog izjave iz 2017. godine, o tome da će proslediti „materijal“ Specijalnom sudu, te konstatacija da su Hašim Tači i Kadri Veselji činili „zločine prema političkim protivnicima“, kritikovala je danas poslanike PDK.

Poručila im je da su oni formirali Specijalni sud, a ne Srbija, te dodala da ništa nisu učinili kako bi se procesuirali ratni zločini.

„Naša vlada je izabrana za borbu protiv korupcije, a vi ste je uglavnom instalirali. Srbija nije instalirala Specijalni sud, već vi ste instalirali Specijalni sud u Hagu. Ne samo da se niste borili protiv njega, već niste učinili ništa da pokušate da kaznite zločince. Specijalni sud nije pao sa neba, vi dobro znate kako je stvoren. Vi ste odgovorni za to što su vaši lideri u Hagu“, poručila je Gervala poslanicima PDK.

Gervali je potom odgovorio poslanik PDK, Abeljard (Abelard) Tahiri, optuživši je da je „predstavnik Srbije na Kosovu“.

„Danas ste nam dokazali da Republika Srbija nema potrebe da se nama bavi jer ima tebe. Nema potreba da se danas Dačić pojavljuje, jer je tu Donika Švarc, sramota me je da ti pomenem drugo ime. Ovo je sramota, sramota za tebe. Ti si najveća sramota. Da imamo odgovornog premijera, danas bi te smenio“, rekao je Tahiri.

Ubrzo nakon ove rasprave, ali i serije drugih međusobnih optužbi i nesuglasica između vladajuće koalicije i opozicije, poslanici LDK odlučili su da napuste skupštinsku salu, a potom i poslanici PDK.

Međutim, tokom izlaska iz sale došlo je do fizičkog sukoba između poslanika PDK i vladajuće stranke, nakon čega je i određena pauza, preneli su prištinski mediji.

Tahiri je potom izjavio da ne može da dozvoli ministarki spoljnih poslova da koristi isti narativ kao srpske vlasti i još jednom zatražio od kosovskog premijera da je smeni sa ministarske pozicije.

Predsedavajuća parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja (Lila), potom je izjavila da su poslanici PDK pretili Gervali, a da je Faton Peci, iz redova LVV ustao kako bi je odbranio.

Poslanici PDK su i prethodnih dana kritikovali Gervalu, tražili da saopšti da li je ikakva dokumenta slala Specijalnom sudu, a od kosovskog premijera – da je smeni.

Kritikovali su je i čelnici udruženja veterana „OVK“, ali i čelnici PSD-a koji su ujedno juče na Gervalinom automobilu iscrtali grafit „UČK“.

Juče se oglasio i kosovski premijer koji je konstatovao da je zanimljivo to što je kampanja protiv Gervale pokrenuta nakon što se ona vratila iz Brisela posle „uspešne posete“, a ne tokom izbora ili kada se našla na listi Samoopredeljenja, pre održavanja samih izbora.

Kurti je ujedno poručio da Gervala „brani i potvrđuje oslobodilački rat i OVK“.

Ranije danas je Gervala odgovarajući na novinarska pitanja o ovoj temi izjavila da nije bila svedok Specijalnog suda i da to nije ni sada.

Pročitajte još:

Izjava kosovske ministarke o dostavljanju materijala Specijalnom sudu naišla na kritike opozicije, traži se njena ostavka

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.