Gazeta Sinjali: Palmer u petak u Prištini, SAD će tražiti nastavak dijaloga pre izbora u Srbiji

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer posetiće u petak Kosovo, piše Gazeta Sinjali pozivajući se na svoje izvore. 

Ovaj portal navodi da se Palmerova poseta Prištini očekuje u petak 31. oktobra gde će se sastati sa liderima kosovskih stranaka, kao i institucionalnim liderima. Tema sastanka, kako pišu, biće poslednja politička dešavanja na Kosovu i spremnost kosovskih vlasti da nastave dijalog sa Srbijom.

Prema navodima njihovih izvora,  na ovom sastanku „SAD će pozvati kosovske vlasti da pokrenu nastavak dijaloga sa zvaničnim Beogradom do marta 2020. godine, pre početka srpskog izbornog ciklusa“. 

Uputili su pitanje i ambasadi SAD u Prištini kako bi dobili potvrdu ove informacije, međutim, kako navode, do objavljivanja vesti nisu dobili odgovor.

SAD su uverene da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, spreman da pregovara o sporazumu sa Prištinom, a spremne su i da nakon nastavka dijaloga sa njim „istraže opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku srpskog naroda za normalizaciju odnosa sa Kosovom“, rekao je Palmer u sredu tokom svedočenja pred Pododborom za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju Senata SAD.

Pred pododborom Senata Palmer je zagovarao veću ekonomsku saradnju SAD i Zapadnog Balkana kao vid podsticaja Beogradu i Prištini da postignu političko rešenje i ne „propuste najbolju šansu u generaciji za normalizaciju odnosa“.

Pročitajte više u:

Palmer: Pomoći ćemo Vučiću da izgradi podršku srpskog naroda za normalizaciju odnosa sa Kosovom

Palmer: Ako strane budu razgovarale o razmeni teritorija utvrdićemo da li je to rizik s kojim možemo da se nosimo

Džonson: Grenel postavljen jer su i Srbija i Kosovo tražili veći angažman SAD

Hamilton: Grenel – dodatni kanal koji zaobilazi Palmera

Amerika i novi Balkan

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.