Palmer: Pomoći ćemo Vučiću da izgradi podršku srpskog naroda za normalizaciju odnosa sa Kosovom

palmer
FOTO: Tanjug, Zoran Stanić

SAD su uverene da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, spreman da pregovara o sporazumu sa Prištinom, a spremne su i da nakon nastavka dijaloga sa njim „istraži opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku srpskog naroda za normalizaciju odnosa sa Kosovom“, rekao je tokom svog svedočenja pred Pododborom za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju Senata SAD, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, Metju Palmer. Pred pododborom Senata Palmer je zagovarao veću ekonomsku saradnju SAD i Zapadnog Balkana kao vid podsticaja Beogradu i Prištini da postignu političko rešenje i ne „propuste najbolju šansu u generaciji za normalizaciju odnosa“.

U nastavku prenosimo delove svedočenja Metjua Palmera koji se odnose na dijalog Beograda i Prištine.

Jedan od naših glavnih prioriteta koji ima značajan uticaj na ceo region i trans-atlantsku bezbednost, jeste normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. Sa pregovorima u zastoju, obe zemlje rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji za normalizaciju odnosa i kretanje napred ka sigurnijoj i prosperitetnijoj budućnosti.

Zbog strateškog značaja ovog pitanja i ograničenih mogućnosti Srbije i Kosova da postignu sveobuhvatni sporazum, predsednik Tamp imenovao je i američkog ambasadora u Nemačkoj, Ričarda Grenela kao specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore između Srbije i Kosova.

Čitavo svedočenje Palmera na engleskom jeziku dostupno je na sajtu Senata.

Zajedno, ambasador Grenel i ja ćemo raditi na tome da pomognemo stranama da postignu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji. Sa pojačanim političkim angažmanom, kao i poslovnim i komercijalnim podsticajima, trudićemo se da pomognemo samim stranama da pronađu sporazum u lokalnom vlasništvu koji je trajan, primenljiv i povećava regionalnu stabilnost.

Postizanjem takvog sporazuma, strane mogu otključati svoj neiskorišćeni ekonomski potencijal koji dolazi sa mirom i integracijom. Nadamo se da će ovaj snažniji pristup koji ističe ekonomske koristi napretka pomoći da se Beograd i Priština podstaknu da postignu političko rešenje.

Naša poruka liderima i Beograda i Prištine je jasna: imate priliku za to, preusmerite se na svoj strateški interes uklanjanjem barijera za pregovore, uzdržavanjem od preduzimanja provokativnih akcija i vraćanjem za pregovarački sto sa duhom fleksibilnosti i spremnosti na kompromis.

Očekujemo da će nova vlada na Kosovu pokazati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima suspendovanjem taksi koje su uvedene na uvoz robe iz Srbije i BiH koje su ugrozile međunarodni položaj Kosova. Sledeća vlada bi takođe trebalo jasno i ubedljivo predstaviti građanima Kosova važnost povratka u „Dijalog“ pregovore.

Kako je Palmer odgovarao na pitanja senatora pročitajte u posebnom članku: Palmer: Ako strane budu razgovarale o razmeni teritorija utvrdićemo da li je to rizik s kojim možemo da se nosimo

Srbija zauzvrat mora da prekine svoju kampanju delegitimizacije Kosova u međunarodnoj zajednici.

Kroz svoju kampanju podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i da blokiraju njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama poput INTERPOL-a, Beograd je potkopao međunarodnu saradnju u sprovođenju zakona i „pokvario“ atmosferu za kompromis. Ovo ometa napredak ka sporazumu kojim Srbija treba da postigne svoj strateški cilj integracije sa Evropom. Uvereni smo da je predsednik Vučić spreman da pregovara o sporazumu. Jednom kada Srbija i Kosovo poduzmu ove korake, spremni smo s njim da radimo sa njim da istražimo opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku srpskog naroda za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Viđenje Palmera o uticaju drugih zemalja na Zapadni Balkan

Palmer je izneo ocenu i da su se zemlje Zapadnog Balkana opredelile za prosperitetnu i demokratsku budućnost, a namera je SAD da te napore podrži. Međutim, tvrdi da isto „nije tačno za sve eksterne aktere koji sve više vide region kao zreo za njihovo uključivanje i mešanje“.

Neki od tih aktera koji imaju drugačije vizije za region po tvrdnjama Palmera je Rusija koja „odbija uređenje nastalo u Evropi posle Hladnog rata i nastoji da mu se odupre različitim alatima, očiglednim i skrivenim, a sve kako bi usporila evrointergacije regiona“ – Rusija nastoji da izazove podele i haos, ocena je Palmera.

„Nove političke i ekonomske slabosti“ nastoji da kreira i Kina i to kroz povećavanje njenog prisustva u regionu preko investicija u strateške industrije, informativnu i fizičku infrastrukturu, rekao je senatorima Palmer.

S druge strane, konstatovao je i da je širom regiona, posebno na Kosovu, u Bosni, Albaniji, Severnoj Makedoniji i sve više Crnoj Gori, vidljivo i prisustvo Turske. Kako je Palmer opisao ovaj uticaj „Turska je uložila mnogo u region kako bi ojačala svoju političku, kulturološku i ekonomsku poziciju“.

„SAD vide kao dobrodošlo uključivanje Turske dok god je njena uloga konstruktivna kada su u pitanju evroatlantske težnje regiona“, rekao je Palmer.

Uz to, imajući u vidu istorijsku ulogu Turske u regionu, njena podrška dijalogu između Beograda i Prištine je od velikog značaja, zaključio je Palmer.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.