Podignuta optužnica protiv Srbina za ratni zločin

Sud
FOTO: N1

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv optuženog Z. V. za krivično delo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva i silovanja tokom rata na Kosovu”, prenosi RTK2.

Prema optužnici, okrivljeni Z.V. je „kao pripadnik policijskih snaga rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava, za vreme rata na Kosovu, 22. maja 1999. godine, u saradnji sa drugim pripadnicima vojske, policije i paravojnih snaga Srbije na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u deportaciji albanskog civilnog stanovništva, vršeći fizičko i psihičko nasilje nad njima, seksualno zlostavljanje kao deo sistematskog napada prema ženi albanske nacionalnosti“.

Ovim radnjama, prema navodima iz optužnice, Z. V. je u saučesništvu sa drugim pripadnicima počinio krivično delo „Zločini protiv civilnog stanovništva“.

Prema navodima RTS-a, reč je o optuženom Zoranu Vukotiću koji je od marta 2016. godine u pritvoru na Kosovu.

Kako prenosi javni servis Srbije, protiv njega su već bila pokrenuta dva sudska procesa. U jednom je oslobođen, a u drugom osuđen prvostepeno.

Prema navodima Kohe od 25. maja 2018, Vukotić je proglašen krivim i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina i 6 meseci za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za jednu od tačaka optužbi – zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999.

Samo nedelju dana ranije proglašen je nevinim po optužnici Specijalnog tužilaštva za ubistvo četvorice civila, Albanaca, u opštini Vučitrn.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.