FSK podneo žalbu FIFA-i zbog, kako tvrde, „teških uvreda“ selektora srpske reprezentacije i „rasističkih postupaka“ navijača

Fudbalski savez Kosova
FOTO: Fudbalski savez Kosova

Nakon što se žalio FIFA-i zbog zastave u svlačionici na kojoj je prikazano Kosovo u bojama Srbije i sa natpisom „Nema predaje“, Fudbalski savez Kosova još jednom se obratio ovoj asocijaciji. Sada su podneli žalbu zbog, kako navode, „teških uvreda selektora reprezentacije Srbije“, kao i „rasističkih“ postupaka srpskih navijača na utakmici Svetskog prvenstva Švajcarska-Srbija, koja je odigrana 2. decembra.

„Isticanje slogana sa političkim porukama i rasističko oslovljanje Albanaca čulo se gotovo tokom čitavog meča, a o njima su izveštavali i svetski mediji“, poručuju iz ovog saveza.

Naglašavaju da je besmislena i apsurdna „mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje“ u Srbiji prema Albancima, umesto da se, kako tvrde, „da ruka pomirenja i izvinjenja“.

Fudbalski savez Kosova potvrdio je da je i u vezi sa ovim slučajem podneo žalbu FIFA-i sa, navode, neophodnim dokazima.

FFK zahteva od FIFA-e da pokrene istragu, te da, poručuju, sankcioniše Fudbalski savez Srbije – „kako se jednom zauvek fašistička skandiranja ne bi više čula na fudbalskim stadionima i događajima poput Svetskog prvenstva“.

Savez Kosova zadužen za fudbal se u svom saopštenju osvrnuo i na rat u Ukrajini.

„Ovakve pozive navijača jedne ekipe koja učestvuje na Mundijalu niko ne može da razume i opravda, posebno sada kada Evropi preti krhka bezbednosna situacija kao posledica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini“, dodaje se u reakciji.

Poručuju i da će snažno da stanu u odbranu „vrednosti i dostojanstva zemlje i naroda“, kao i vrednosti koje se neguju u fudbalu – „jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću“.

„Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje čoveka prema čoveku ne bi trebalo da bude mesto na tako važnim sportskim događajima kao što je Svetsko prvenstvo ‘Katar 2022’“, zaključuju iz Fudbalskog saveza Kosova.

Podsetimo, ovaj savez je nedavno, odnosno nakon utakmice Srbije protiv Brazila, takođe uložio žalbu FIFA-i nakon što je, kako su tvrdili, zastava na kojoj je prikazano Kosovo u bojama Srbije i sa natpisom „Nema predaje“ okačena navodno u svlačionici srpskih igrača.

Rojters je u međuvremenu javio da je FIFA pokrenula postupak protiv FS Srbije.

Pročitajte još:

Rojters: FIFA istražuje Srbiju zbog zastave u svlačionici

Fudbalski savez Kosova podneo žalbu FIFA-i zbog zastave sa natpisom „Nema predaje“

I dok FSK traži sankcionisanje FSS zbog ponašanja srpskih navijača i selektora tokom utakmice protiv Švajcarske, svetski mediji pišu o mogućnosti da FIFA pokrene istragu protiv Granita Džake, švajcarskog reprezentativca poreklom sa Kosova, koji je posle utakmice obukao dres sa brojem 26 na kome je pisalo Jašari.

Ovaj potez je na društvenim mrežama protumačen kao „odavanje počasti“ Ademu Jašariju, a u Srbiji shvaćen kao provokacija. Sam Džaka je, međutim, kazao da to nije bila u pitanju politička poruka, već da je reč o dresu njegovog saigrača Ardona Jašarija.

U međuvremenu se međutim, oglasio lider AKR, Bedžet Pacoli, koji je saopštio da će, ukoliko ga kazne, platiti kaznu za Džaku „u ime albanskog naroda“, zbog toga što je „nosio ovo sveto ime“.

Pročitajte još:

Pacoli: Ja ću da platim ukoliko FIFA kazni Džaku zbog dresa

Rama: Vučić će da prisustvuje samitu u Tirani; Nije dostojanstveno koristiti Šaćirija i Džaku u političke svrhe

Više od igre

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.