Fudbalski savez Kosova podneo žalbu FIFA-i zbog zastave sa natpisom „Nema predaje“

FOTO: FFK

Vest je ažurirana

Fudbalski savez Kosova podneo je žalbu FIFA-i zbog, kako su naveli, „agresivnog ponašanja“ reprezentacije Srbije, odnosno zbog, kako tvrde, postavljanja zastave na kojoj je prikazano Kosovo u bojama Srbije i natpisom „Nema predaje“, za koju navode, da se nalazila u svlačionici srpskih fudbalera pre jučerašnje utakmice Srbija-Brazil u okviru Svetskog prvenstva „Katar 2022“.

Nakon utakmice reprezentacija Srbije i Brazila sinoć, društvenim mrežama se proširila fotografija, uslikana navodno u svlačionici srpskih fudbalera.

FOTO: Preuzeto sa instagram stranice „Rodoljublje“

Ovaj navodni akt FSK nazvao je „šovinističkim“, te poručio da tome nije mesto na sportskoj priredbi, a „još manje u objektima u kojima se održava najveći događaj svetskog fudbala“.

FSK je od FIFA-e zatražio hitno sankcionisanje radnji koje, kako navode, „šire mržnju među narodima i protivne su ljudskim vrednostima“.

„Fudbal, kao najpopularniji sport na svetu, prenosi vrednosti jedinstva i suštinu podele, dok se ovaj agresivni čin ne poklapa sa takvim vrednostima, pa mora biti kažnjen“, naveo je FSK.

Ujedno smatraju da bi Svetsko prvenstvo trebalo da bude mesto gde prevladavaju pozivi na mir, dok se Evropa i svet suočavaju sa krizom usled rata u Ukrajini.

„Neprihvatljivo je da ovaj čin prođe u tišini, stoga snažno zahtevamo da FIFA striktno primenjuje svoja pravila i kazni FS Srbije zbog ovog agresivnog postupka i protiv vrednosti koje fudbal prenosi“, zaključio je FSK.

U međuvremenu se oglasio i kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku takođe zatraživši od FIFA-e da reaguje.

„Sramotne slike iz svlačionice Srbije, prikazujući poruke mrženje, ksenofobične i genocidne poruke prema Kosovu, uz eksploataciju platfome FIFA World Cup“, poručio je Čeku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.