Rojters: FIFA istražuje Srbiju zbog zastave u svlačionici

FIFA Nema predaje zastava svlačionica
FOTO: Preuzeto sa instagram stranice „Rodoljublje“

FIFA je pokrenula postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije nakon što je zastava na kojoj je prikazano Kosovo u bojama Srbije i sa natpisom „Nema predaje“ okačena navodno u svlačionici srpskih igrača tokom utakmice protiv Brazila na Svetskom prvenstvu, javlja Rojters.

Nakon utakmice reprezentacija Srbije i Brazila, društvenim mrežama se proširila ova fotografija.

Fudbalski savez Kosova je odmah zatim saopštio da je podneo žalbu FIFA-i zbog, kako su naveli, „agresivnog ponašanja“ reprezentacije Srbije.

Ovaj navodni akt FSK nazvao je „šovinističkim“, te poručio da tome nije mesto na sportskoj priredbi, a „još manje u objektima u kojima se održava najveći događaj svetskog fudbala“.

FSK je od FIFA-e zatražio hitno sankcionisanje radnji koje, kako navode, „šire mržnju među narodima i protivne su ljudskim vrednostima“.

U međuvremenu se oglasio i kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku takođe zatraživši od FIFA-e da reaguje.

„Sramotne slike iz svlačionice Srbije, prikazujući poruke mrženje, ksenofobične i genocidne poruke prema Kosovu, uz eksploataciju platfome FIFA World Cup“, poručio je Čeku.

Kako Rojters javlja danas, „Disciplinska komisija FIFA otvorila je postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog istaknute zastave u njihovoj svlačionici tokom utakmice Brazil-Srbija“.

„Postupak je otvoren na osnovu člana 11. Disciplinskog kodeksa FIFA i člana 4. Pravilnika za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022“, saopštili su.

Podsetimo, Kosovo je postalo član FIFA-e 13. maja 2016. godine na 66. Kongresu ove međunarodne fudbalske organizacije – sa 141 glasom za i 23 protiv.

Iste godine, samo nedelju dana pre, Kosovo je postalo član i evropske krovne fudbalske organizacije UEFA.

Prijem Kosova u ove sportske organizacije, naišao je na negativne reakcije iz Beograda, koji je tada podneo tužbu Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu.

Pročitajte još:

Fudbalski savez Kosova podneo žalbu FIFA-i zbog zastave sa natpisom „Nema predaje“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.