Francuski ambasador: U ovoj situaciji izabrani gradonačelnici na Severu ne mogu da deluju kao da su normalno izabrani

FOTO: Medija centar Čaglavica

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero pozvao je vlasti u Prištini da smire tenzije na Kosovu i deeskaliraju situaciju.

„U ovom slučaju, postoji značajna odgovornost Vlade Kosova za najnovija dešavanja i incidente. Mi verujemo u pozitivna rešenja, tako da ono što očekujemo od Vlade Kosova je da preduzme mere da deeskalira situaciju. Mi, u stvari, očekujemo i od Srbije da preduzme sve neophodne mere da se izbegne nasilje, da se izbegne tenzija, da isto tako deeskalira situaciju“, izjavio je ambasador Gero u intervjuu za emisiju „Slobodno srpski“.

U ovoj situaciji, izabrani gradonačelnici na severu Kosova ne mogu da deluju, kako kaže, kao da su normalno izabrani, tako da treba da se preduzme nekoliko koraka da bi se izbegle nepotrebne mere.

„Ne mislimo da gradonačelnici treba da uđu na silu u te zgrade, i ako ne mogu da uđu na silu onda oni treba da nastave sa radom u drugim prostorijama da bi se izbegla nepotrebna tačka ključanja, nepotreban izvor tenzija. Mi smo to jasno rekli i mislim da Vlada Kosova veoma dobro zna šta mi očekujemo od njih“, kaže Gero.

Francusko – nemački plan ostaje

Poslednji incidenti na severu Kosova nisu ugrozili primenu dogovora o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, potvrđenog u Ohridu, koji je zasnovan na francusko-nemačkom planu.

„Taj plan je apsolutno još uvek validan. To je put koji treba da se sledi, tako da bih sa ovog mesta pozvao sve strane, Kosovo, Srbiju, da nastave razgovore, da nastave sa radom na stvarima koje treba da se ispoštuju. Kada je reč o Vladi Kosova, postoji jasna posvećenost za formiranje Asocijacije većinskih srpskih opština, tako da mi očekujemo od njih da konkretno rade na tome“, izjavio je francuski ambasador u Prištini i naglasio da će biti posledica ako se dogovor iz Ohrida ne sprovede.

Gero je potvrdio opredeljenje Francuske za evropsku budućnost Kosova i očekivanje da će Priština pokazati inicijativu u osnivanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom.

„Mi ne želimo da Kosovo bude nefunkcionalna država, naravno da ne, zato što vidimo budućnost Kosova unutar Evropske unije, pa, prema tome, želimo jedno funkcionalno Kosovo. Sada, najbolji način za Vladu Kosova da bi izbegla nešto što bi bilo nefunkcionalno, je da napravi predlog“, rekao je ambasador Francuske u Prištini.

Medija centar Čaglavica

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.